Følelser – livets kompas

Psykoterapeut København ://Følelser – livets kompas
Følelser – livets kompas2019-01-25T06:53:37+02:00

Psykoterapi lærer dig at forstå dine følelser

Mange mennesker oplever deres følelser som et problem. En del kommer i terapi med det ene formål at få hjælp til ikke at føle så meget.

Hvis du ikke kender eller forstår dine egne følelser særlig godt, så bliver det svært at udholde dem.

Men dine følelser er faktisk livsvigtige. Det er dem, der skal styre dig sikkert gennem tilværelsen. Det er de skabt til og alle mennesker er født sådan – med massevis af evner til at mærke følelser.

Dine følelser fortæller dig en masse om dig selv. De er det bedste redskab til at passe på dig og forsvare dig i livet. De fortæller dig, når noget er godt for dig, svært for dig, sårende, grænseoverskridende, glædeligt, smertefuldt o.s.v.

Ved at bemærke og lytte til dine følelser, kan du styre mere sikkert og trygt gennem livet.

Derfor skal du tage dine følelser alvorligt. Så bliver de en gevinst frem for en gene !   

Bestil en tid til terapi idag

Hvor godt kender du dine følelser?

 

stickman lykkelig

Desværre er mange mennesker af den opfattelse at visse følelser ikke er gode at have. Måske gælder det også dig?

(Læs : Om hvordan vrede, tristhed, sorg og lignende følelser kan være gode for dig.)

Du har lært gennem dit liv og din opvækst, hvordan du skal forholde dig til dine følelser.

Måske har du erfaret at andre ser skævt til dig, når du bliver vred, eller ked af det. Måske var det også svært som barn at få plads til dine følelser sammen med dine forældre? Eller også blev din lyst eller ulyst overhørt, skammet ud eller ikke rummet.

På den måde har du lært, at visse følelser er problematiske for andre at være sammen med.

Du vidste jo ikke bedre som barn – og gjorde derfor præcis som børn altid gør. De retter i det væsentlige ind efter de regler, de voksne sætter op.

I dit voksne liv duer det ikke at rette sig efter, hvad andre synes om dine følelser.  Men hvis det er det du har lært (at rette dig efter andres meninger) , så er det svært bare lige at af-lære det igen.

Det betyder at du nok ikke kender dine følelser og dermed dig selv særlig godt.

Det vi ikke kender, kommer vi nemt til at frygte og derfor er nogle mennesker nærmest bange for deres egne følelser. Bange for at komme til at græde, skamfulde over at blive vrede, vrede over at føle smerte eller blive bange  o.s.v. Det er i virkeligheden et ret svært liv at leve på den måde.

Hver gang de forbudte følelser er tæt på at dukke op –  så undertrykkes de derfor helt automatisk og det ender med at intet rigtig mærkes særlig godt.

Dig og dine følelser

Måske kender du også til at overhøre dig selv, når du bliver vred eller bange. Du slår det hen og oversætter følelsen til noget andet. Og når du gør det, så gentager du faktisk bare det svigt, som du blev udsat for som barn eller gennem dit voksne liv.

Når du ikke hører dig selv, så fører det til følelsesmæssig forladthed.

Det sætter dig i en tilstand, som du formentlig ikke forstår og derfor heller ikke kan handle hensigtsmæssigt ud fra. Det er et meget vanskeligt sted at befinde sig. Nogle beskriver følelsen som tomhed eller magtesløshed.

At komme alt for langt væk fra sig selv

Mange af de mennesker jeg hjælper i min praksis kommer, fordi de ikke forstår, hvorfor er kede af det eller skælder ud eller råber af andre.

De forstår det ikke selv og de vil det egentlig ikke! Det sker bare. Årsagen kan de ikke længere mærke.

Når du kommer væk fra dig selv og afkobler dig fra dine følelser, så opleves det nemt, som at andre ikke kan lide dig. Men højest sandsynligt er det dig selv, der ikke kan være i stue med dine uønskede følelser.

Det er lidt besværligt at være i livet på den måde – uden kontrol over sine følelser og uden at ville kendes ved dem.

Har du det sådan? Så er det en rigtig god ide at få hjælp – så hurtigt som muligt, så du ikke spilder mere af livet med ikke at stå ved dig selv.

Med dine følelser i terapi

I psykoterapi kan du med terapeutens støtte gen-forbinde dig med dine følelser, gennem det du kan mærke i din krop. Måske bliver du varm, måske kold, måske følelsesløs eller rolig? Det undersøger vi sammen i et langsomt og trygt tempo og atmosfære.

Stille og roligt genopdager du hele det menneske, du er og hele dit følelses-register. Du lærer at kunne rumme dig, sådan som du er. Og at holde af dig selv – også med de følelser, du først lige har opdaget, at du har. Det føles utroligt helende.

Første vigtige skridt er, at du beslutter dig til, at ville arbejde med dig selv.

Som psykoterapeut er jeg uddannet til at arbejde med dig og dine vanskeligheder. Jeg hjælper dig til at kunne være sammen med alle dine følelser altid. Også dem du ikke kender ret godt eller ikke rigtig bryder dig om endnu.

Har du brug for min hjælp, så er du velkommen til at kontakt mig enten her på telefon 30 64 50 24 eller

Bestil en tid til terapi idag
.

Jeg har praksis som Psykoterapeut i København Centrum, lige ved Kongens Nytorv og Metroen.

Vil du vide mere, før du beslutter dig, så kan du læse om Psykoterapi her.