Ensomhed
Hvad er ensomhed?
Ensomhed er en følelse af smertelig alenehed, forladthed og af ikke at høre rigtigt til nogen steder. Ensomhed opstår når manglen på social kontakt og tilhørsforhold er for begrænset, i forhold til dit behov for social kontakt.
Man kan sagtens være alene, uden at føle sig ensom og man kan sagtens føle sig ensom, selvom man er omgivet af mange mennesker i sin dagligdag. Behovet for socialt samvær varierer fra person til person og nogen gange også fra dag til dag.
Ung og ensom
Hvis du er ung og føler dig ensom, skal du vide, at der er mange andre, der har det som dig. I alderen mellem 15 og 29 år, er ensomhed mest udbredt. Helt op mod 9% af unge imellem 16 og 19 år oplever at føle sig ensomme hver dag. Gennemsnittet i befolkningen som helhed er 6 %.
Mange unge føler sig altså ensomme og har svært ved at bryde ud af og slippe følelsen af ensomhed. De har måske voksne omkring sig, men ingen jævnaldrende at dele liv og oplevelser med.
Hvis du er ensom, så er det vigtigt, at du får skabt modet til at arbejde med og tage din følelse af ensomhed alvorligt. Det kan du få hjælp til gennem psykoterapi. Det er vigtigt at du gør noget aktivt for at bryde ud af ensomheden.
Tal om det – først med nogen du har tillid til – det kan f.eks. være en terapeut eller en anden voksen, som ikke er viklet for meget ind i din situation. En der kan hjælpe dig med at se på din situation fra andre vinkler end din egen.
Fortæl det også til en der står dig nært og som du stoler på. Det kan være en voksen i din nærhed. Bed om hjælp til at bryde mønsteret i dagligdagen. At begynde at gå vejen er første skridt til at ændre tilstanden.
Du kan arbejde med dig selv og med dit selvværd igennem terapi, sammen med mig eller en anden psykoterapeut. Her vil du samtidig få styrket troen på, at du duer.
Lidt om effekten af ensomhed
Det kan for nogen være på samme tid både skamfuld og tabubelagt at tale om, at man er ensom. Det gør det kun endnu sværere at være i oplevelsen og ekstra svært at begynde at dele den med andre.
Ensomhed følges ofte af tanker om ikke at være god nok, og om at der er noget galt med en selv. Frygten for at mislykkes, hvis man forsøger at kontakte andre med henblik på at opbygge en relation kan gøre ensomheden selvforstærkende.
Forventningen om at blive afvist og bekræftet i sit negative selvbillede kan være meget smertelig og derfor afholder mange sig med tiden fra at prøve at bryde følelsen.
Er du ung er det måske nyttigt for dig at kende til Ventilen.
I flere danske byer holder foreningen Ventilen nemlig til www.ventilen.dk. Ventilen er et socialt værested /klub/forening for ensomme unge. Et sted at møde andre unge mennesker, som også har svært ved at finde ligesindede unge at være sammen med og et sted at øve sig på at bryde ensomheden og styrke dig selv socialt.
Har du lyst til at komme din ensomhed til livs med psykoterapeutisk hjælp, så kontakt mig her eller ring med det samme og få en tid på Tlf. 30 64 50 24.