Det er svært at ændre gamle mønstre

I terapi med dine gamle uhensigtsmæssige mønstre

Når jeg har klienter i terapi, der slås med gamle uhensigtsmæssige mønstre – og det gør de allerfleste mennesker faktisk, når det kommer til stykket – så sker det tit, at jeg fortæller dem den historie, du skal høre lige om lidt.

Det er nemlig ikke nemt at ændre sine gamle mønstre. Heller ikke selv om de gør mere skade end gavn for dig i dit liv i dag.

Hvad er et gammelt uhensigtsmæssigt mønster for noget?

Med “gammelt og uhensigtsmæssigt” menes der, måder at agere på, som du har lært og erfaret tidligt i livet og som tjente dig godt dengang. Det uhensigtsmæssige opstår ved at voksne mennesker ikke altid har gavn af at blive ved med det, de lærte som børn.

En gammel læring kunne feks. være: “Du skal ikke tale, når der er voksne til stede – de gider alligevel ikke høre hvad du siger”. Den læring bliver lidt svær at fastholde, når du selv er blevet voksen. Hvis du gør det, kan vi nok hurtigt blive enige om, at den er uhensigtsmæssig i dit liv i dag.

Nu til historien:

Der var engang….

…en lille fisk, der svømmede rundt i et akvarium. Fisken havde god plads. Den svømmede frem og tilbage dagen lang og kendte sit akvarium godt.

Men så en dag var der et menneske, der satte en glasplade ned midt i akvariet. Tarveligt ikke?!

Det resulterede selvfølgelig i at fisken, der ikke var opmærksom på forandringen og ikke kendte til effekten af glasplader, svømmede direkte ind i glaspladen og slog sig. AV!

Den vendte om og svømmede tilbage og prøvede igen og igen. Men nej, der var spærret og efter at have slået sig et antal gange, indså den til sidst, at akvariet desværre ikke var større.

Fisken indrettede sig efterhånden på det og svømmede videre, dag ud og dag ind. Den glemte hurtigt, at det var anderledes engang.

Sådan er fisk  – og det er mennesker såmænd også ! Mere om det lige om lidt.

Men en dag sker der noget !  En dag kommer der en anden mand (eller kvinde) og tager glaspladen op af akvariet. Og hvad tror du så fisken gør?

Nej – den jubler ikke og farer ikke ned i den anden ende af akvariet forbi skillelinjen, hvor glasset engang var! Den opdager det såmænd ikke engang og bliver derfor bare ved med at vende om midt i akvariet.

Fisken tror stadig, at dens verden er begrænset. Den skal sørme ikke nyde noget af at prøve igen. Det ville da være dumt!  “Så naiv er man da heller ikke”.

Frygten for at genopleve noget ubehageligt virker begrænsende

Og hvad kan man så lære om os mennesker ud fra denne lille historie?

Man kan f.eks. lære, at vi lige på dette punkt ligner fisk. Vi tror også at de begrænsninger andre har sat for os bliver ved med at være gældende.

“Sådan har det altid været. Det kan jeg ikke lave om på”, siger vi f.eks.

Vi lærer rigtig hurtigt at begrænse vores verden og færden, fordi vi engang lærte, at det var nødvendigt.

Rigtig mange mennesker lever som om  deres “akvarium” er halvt så stort, som det i virkeligheden er. Det er nemlig rigtig svært at ændre gamle mønstre. Især hvis du ikke er opmærksom på dem.

Tager du din retmæssige plads i livet?

– Eller lever du – ligesom fisken fra historien –  som om din plads i livet er begrænset?

Lader du dig begrænse af “hvad man kan og ikke kan”, “hvad der er in eller ej”, “hvad du tror, de andre synes om dit og dat”?

Måske lever du stadig på nogle punkter, som om

  • det er farligt at sige autoriteter imod, eller
  • farligt at tro, at du er noget særligt,
  • at det er farligt at vise følelser og være sårbar

eller hvad du nu engang har lært, som du stadig – mere eller mindre bevidst – begrænser dig selv med?

Vi har det med at bevæge os inden for sikre rammer . Nogen gør det mere end andre, alt efter, hvor meget vi har slået os på livet, eller hvor meget andre har skabt grænser for os.

Så selvom det i dag ville være helt og fuldt i orden, hvis du tog al den plads, som verden levner dig, så tør du måske ikke, fordi du tror, at rammerne er, som de var engang.

Også selvom du nu er voksen og kan råde og bestemme over dine egne normer og værdier og tage ansvar for dine egne handlinger.

Tænk lige over det!

Lad være med at finde dig i begrænsninger, der reelt set kun er til stede i din fantasi eller din fortid. Gør noget for at udnytte hele det potentiale, der er i dit liv i dag. Du kan godt ! Det ved jeg!

Sådan har det altid været, men det skal det IKKE blive ved med!

Få hjælp til at generobre hele dit akvarium og til at ændre de gamle mønstre, der begrænser dig.

Få hjælp hvis det er vanskeligt at ændre alene. Det er blandt andet det psykoterapi kan hjælpe dig med.

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler