Er du for klog til terapi?

For klog til terapi - Psykoterapeut Anne-Marie Jensen

For klog til terapi

Er du for klog til at gå i terapi? 

Man kan godt være så klog – eller så optaget af at løse problemer gennem tænkning – at personlig udvikling gennem Psykoterapi er stort set umulig, eller går ualmindelig langsomt frem. 

Menneskets forsvarsmekanismer er mangfoldige – en af disse er overtænkning. Du kan holde meget på afstand med en tænksom hjerne.

Med forsvarsmekanismer menes her de (ofte ubevidste) måder vi bruger til at undgå at mærke, hvordan vi har det indeni og til at forsvare os mod omverdens indflydelse på os.

En af forsvarsmekanismerne er at beskæftige sine tanker konstant.  Der bliver ingen plads i opmærksomhedsfeltet til at mærke, hvordan du har det. I stedet prøver du måske at udregne følelsen, hver gang du mærker noget følelsesmæssigt. Eller du har en hjerne, der konstant kværner. Måske kender du også begrebet “tankeflugt”.

For klog til terapi – Intelligens kan bruges til at holde følelser på afstand

Intelligensen er forskellig fra menneske til menneske målt i IQ og som sådan har IQ ikke ret meget at gøre med forsvarsmekanismer, bortset fra at kloge mennesker ofte er endnu mere tilbøjelige til at anvende deres kloge hoved til at prøve at regne deres følelser ud.

I psykoterapi  – feks. Oplevelsesorienteret og emotionsfokuseret psykoterapi, som er den tilgang til terapi, som jeg og mange andre psykoterapeuter anvender, – er det følelserne og emotionerne ( de kropslige reaktioner og deres samspil med tankerne), der er det primære fokus. Følelserne baner vejen til at mærke og forstå sine problemer på en anderledes måde, end tankerne alene kan.

Utålmodig med dine følelser

For klog til terapi - Psykoterapeut Anne-Marie Jensen

Hvis du også kender til at have en travl hjerne, kan det være yderst svært og uvant nu at skulle forsøge at mærke følelsesmæssigt efter.

Og der er ikke noget at sige til, at din kloge hjerne let bliver utålmodig med både dig selv og terapeuten, når vi igen og igen skal tale om følelser, der ikke nødvendigvis bevæger sig i den mest praktiske eller kloge retning. 

Hvordan bliver man klogere endnu?

Så hvorfor overhovedet gå i terapi et sted, hvor følelserne er i fokus, når man ikke er sådan skruet sammen? Når man egentlig føler sig for klog til at gå i terapi og er vant til at klare problemerne selv? Når man meget hellere vil analysere sig frem til svarene?

Jo – det er netop en god ide! Der er intet at komme efter på den intelligensmæssige side af ligningen. Til gengæld er der en hel verden at opdage i følelseslivet. Så hvis du tør at hengive dig til processen med at blive klogere gennem kroppens sprog, så vil du opleve, at det slet ikke er så svært at forstå sine følelser og at du endelig begynder at forstå dig selv.

Følelser har deres eget liv og kan ikke styres med intellektet. Følelser er en helt anden stærk urkraft – en kilde til dyb forståelse og stor berigelse og ro også for mennesker, der tror de er for kloge til at gå i terapi.

Hvorfor er følelser vigtige?

Alle mennesker uanset hvor kloge vi er, er udstyret med helt basale følelser. De er i tæt sammenhæng med vores behov og disse styrer til hver en tid, hvordan vi har det – om vi vil det eller ej.

Læs også : Følelser – livets kompas

Hvis vi ikke kender vores følelser, mærker dem og kommer overens med dem, så kommer følelserne til at overtage og styre os. Der kan nemlig i virkeligheden aldrig slukkes for dem! Du snyder bare dig selv for at kende dem.

Ved derimod at dykke ned i følelserne, lære dem at kende, mærke dem og leve dem, i stedet for at undertrykke dem, giver du følelserne plads til at folde sig ud og blive til livfuldhed og forløsning. Og ad den vej opnår du ny indsigt i dig selv. Det føjer endnu et stærkt aspekt til et klogt menneskes liv.

Derfor!

Vil du have andre vinkler på dit liv fra en, der er klog på følelser? Er du for klog til at lade være?

Så kontakt mig her.

Skrevet af Psykoterapeut Anne-Marie Jensen, Psykoterapeut i Nærum, Nord for København 

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler