Elsk dine skyggesider !

Psykoterapeut København ://Elsk dine skyggesider !

Skyggesider er de sider af din personlighed, som er gemt “i skyggen” af resten af personligheden. Oftest er det de Personlighedstræk du holder mindst af og derfor skjuler.

Det er typisk de karaktertræk der sætter en hård og kritisk indre dialog igang.

Din krop og din psyke påvirkes af det vi gør ved dem, både gennem tanker og gennem handlinger. Det er afgørende for dit velbefindende, at du er i indre harmoni, så meget som muligt.

De færreste af os er i tvivl om, at det er skadeligt at leve af næringsfattig og usund kost, eller at være på en arbejdsplads, hvor vi bliver udstødt eller mobbet. Eller i en familie, hvor ingen bryder sig om os.

Mindst lige så usundt er det, hvis du ikke bryder dig om dig selv eller ikke bryder dig om visse sider af dig. De sider bliver til dine skyggesider og dermed til ressourcer du ikke har adgang til.

Enhver side af dig har en betydningsfuld funktion i dit liv.

Alle dele af din personlighed indeholder værdifulde kompetencer, og et kæmpe vækstpotentiale. Du er kommet ind i livet med en god portion af alle personlighedstræk. De ligger latent i dig og skal bare fremelskes.

Dit liv og dine egne slutninger omkring hændelser i dit liv har vist dig, hvilke sider af dig, der var ønskværdige og hvilke du ikke har haft glæde af at besidde.

Men når du afskyr sider af din egen personlighed eller undertrykker dem, som om de ikke var en del af dig, så er det som at føre en indre krig. Du risikerer at gøre skade på dig selv og blive syg i stedet.

Det er da tosset !

Hvordan bliver du bedre til at holde af dig?

Måske er du ikke klar over, hvordan du skal gøre det bedre! For hvis du var, ville du ikke bære dig så tosset ad.

Du ville i stedet lære både din usikkerhed, din arrogance, din smålighed, din vrede, og din useriøsitet eller din afhængige, eller jaloux side at kende. Du vil opdage, at de i virkeligheden indeholder en masse ressourcer, som du ikke udnytter idag.  (Læs evt. mere om skyggesider her)

Det viser sig måske ved nærmere undersøgelse, at både din usikkerhed, din arrogance, vreden og småligheden har et formål – et godt formål. At de er måder at skabe en passende afstand til andre mennesker, så du undgår at blive såret. Måske er de udtryk for kærlighed som du ikke kan finde ud af at udtrykke. Det bliver du kun bedre til, hvis du opdager det og byder det indenfor.

  • Når du bliver usikker, så trækker du dig og så undgår du at blive trådt på.
  • Når du er arrogant så signalerer du: “hold dig væk” og dermed undgår du at få andre ind over dine grænser. Og det er gavnligt, for så undgår du, at de kommer nærmere, end du har lyst til!

Men når du foragter de sider af dig, der har til formål at passe på dig, så fjerner du din eneste beskyttelse og det opleves selvfølgelig farligt. Det er klart.

Derfor skruer du helt ubevidst endnu mere op for disse sider, arrogancen, usikkerheden, vreden og de andre (som jo er dine beskyttere – men som du ikke bryder dig om) og så ender du med at holde dig selv fanget i dem, i stedet for at lære noget af dem og med tiden slippe for den anmasende måde disse sider af dig kommer til udtryk på.

Hvad skal du gøre i stedet?

Nysgerrighed på dine skyggesider er det bedste råd jeg kender.

  • “Hvordan kan det være, at jeg bliver så afvisende i denne her situation? Det er ikke en side af mig, jeg bryder mig om. Hvad er den mon godt for?”
  • “Ih nu bliver jeg ked af det igen – jeg tuder hele tiden – men hvad er jeg mon ked af? – Hvordan er det hjælpsomt for mig at være ked af det nu? Der må være en god grund til det”?

Prøv om du kan stole på det du mærker.

Bliv lidt længere i de følelser, du ikke bryder dig om.

Vær sammen med dem, sådan rigtigt.

Forstærk dem om muligt.

Tillad dem at folde sig mere ud.

Så vil du helt sikkert opdage og ikke mindst mærke noget nyt om dem.

Du vil garanteret blive overrasket over den ressource, der findes i følelsen.

Giver det mening? Så prøv det af!

Vil du have hjælp med det, så kan du kontakte mig lige her.

Skrevet af Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen.

Psykoterapi i København, lige ved Kgs.Nytorv og metroen.

[/fusion_text]

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.