Hvorfor virker Psykoterapi?

Billede til hvorfor Psykoterapi virker

Hvorfor virker Psykoterapi? Hvorfor får du det bedre af at tale med en vildt fremmed om dig selv?

Det er der flere gode grunde til. Den helt oplagte grund er, at når du vælger en Psykoterapeut, så taler du med et menneske, der er særligt uddannet til at forstå og vejlede mennesker som dig. Mennesker med helt almindelige og alligevel helt særlige udfordringer.

Du tager dig alvorligt

Dernæst virker Psykoterapi også, ved at du hjælper dig selv. Alene ved, at du selv, tager dit problem alvorligt og at du vil opsøge hjælp til det. Det er et vigtigt skridt og en vigtig besked at give sig selv: “Jeg betyder noget for mig – min trivsel er vigtig”.

Det betyder, at ikke kun terapeuten, men også du tager dig selv og dit problem alvorligt. Og så er vi to, der arbejder i samme retning. Frem mod at du skal få det meget bedre end nu.

Du er i virkeligheden det aller vigtigste element i terapien. Uden dig og din egen ihærdige indsats, kan terapeuten være nok så dygtig, uden at det ville bringe dig nogen vejne. Ingen kan lave god terapi uden klientens aktive medvirken.

Det indre arbejde gør, at psykoterapi virker

Der sker en masse, når du tager skridtet fuldt ud og begynder at arbejde med dig selv sammen med terapeuten.

Det kunne også være en god ven, der forstår at lytte og spørge ind. En ven som ikke straks fortæller dig, at det går over, eller at så slemt er det heller ikke.

Det er vigtigt at vedkommende kan være der fuldt og helt for dig, mens I taler om dit problem.

At blive hørt og rummet og få plads til det, der er svært for dig er en enorm lettelse.

At det bliver anerkendt som sandt, at dit liv er svært lige nu, at få hjælp til at blive i følelsen af det, der er svært. Det blødgør et sted indeni, som i den grad har gavn af opmærksomhed og omsorg, for at du overhovedet kan komme videre.

At blive hørt og rummet både af dig selv og af en anden, gør dig modtagelig for at arbejde dig længere ind og finde de ømmeste punkter. Der hvor du måske ellers aldrig har mærket dig rigtigt. Der hvor årsagen til det, du slås med befinder sig.

Kan man ikke bare tænke sig til at få det bedre?

Vi kan være så kloge nogen gange og tænke og analysere os frem til, hvad der er galt. Men tit er det et helt andet sted, vi skal lede. Og det er vi ikke altid i stand til på egen hånd. Læs evt. også : Er du for klog til terapi

Det handler nemlig også om at mærke og udtrykke følelser og kropsreaktioner og at koble dette med dine handlinger og tanker, så du finder frem til en helhedsforståelse af din problematik – med både krop og sind.

Som en af mine klienter sagde til mig i den forgangne uge:

“Jeg har tænkt og tænkt SÅ længe, og kæmpet med det her i årevis og hvor er det så utroligt, at vi på 1 time – ved at bruge det, jeg selv siger om mit problem – kan komme så langt”.

Vi var kun lige begyndt på forløbet og der er stadig meget arbejde forude for hende, men jeg kunne fuldstændig følge hende i oplevelsen. Vi havde fået hul på en meget væsentlig problematik i løbet af ingen tid.

Motivation

Motivationen hos dig er langt den vigtigste del af arbejdet. Tilliden til terapeuten og selvfølgelig dennes kompetencer er en vigtig medspiller.

Dernæst er tid og tålmodighed med dig selv væsentlig.

Så Psykoterapi virker. Det kan jeg love dig, især hvis du prioriterer det og påtager dig din del af arbejdet på indersiden af dig.

Er det noget for dig at blive klogere på dig? At komme tættere på kernen i dine udfordringer? At få hjælpe til at genvinde al din energi og bruge den mere konstruktivt? Så siger du bare til. Du kan kontakte mig her.

Du kan læse meget mere her om personlig udvikling  : Psykoterapi København

Du kan følge med på min blog her, hvor du kan finde masser af indlæg om personlig udvikling, udvikling i parforholdet og familien.

Indtil vi måske ses en dag, så må du passe rigtig godt på dig selv!

Skrevet af Psykoterapeut (MPF) Anne-Marie Jensen

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler