Hvorfor er det så vigtigt at tale sammen?

Billede af kommunikation i parforholdet

Konflikter opstår i de fleste parforhold, men graden af disse og frekvensen af dem bliver større, når vi ikke formår at tale sammen. Det er helt umuligt at løse konflikter uden dialog. Og det er desværre tilfældet for rigtig mange par.

At tale sammen er at skabe forbindelse

Samtale er i alle menneskelige relationer den enkleste måde at skabe kontakt på. Samtale bruger vi til

  • at give udtryk for os selv
  • at opnå kontakt med og forståelse for hinanden
  • at undgå misforståelser
  • at udtrykke vores følelser for hinanden.
  • at opbygge tillid og tryghed

Hvis vi lader være, så mister vi nemt følingen med både os selv og hinanden og så går kærligheden efterhånden tabt.

Fra min praksis

Forleden havde jeg parterapi med et nyt par, hvis dialog var gået helt i stå. Så meget at det også var svært for dem at fortælle, hvad der egentlig var galt.

Ordene – når det kom til deres følelser – var forsvundet og det samme gjaldt gnisten imellem dem.

De ville gerne have den tændt igen, men de formåede det ikke selv. Afstanden var blevet for stor og der var alt for meget usagt imellem dem.

Med tiden var det bare blevet nemmere ikke at sige noget, for så var der da fred så længe.

Jo, jo de talte skam fint nok sammen om arbejdet og båden og vennerne og deres fælles hjem, men det var så også det. De talte bare ikke om det, der virkelig betød noget for dem.

Heller ikke om, hvordan de hver især havde det med, at de ikke talte sammen om det vigtige længere.

Og nu var det også blevet svært at mærke kærligheden, eller hvorfor de egentlig var sammen.

Engang betød de rigtig meget for hinanden og det ville de gerne komme til igen.

Og det var heldigt, for det var grund nok til, at de begyndte i parterapi, for at få hjælp til at bevare det værdifulde imellem dem.

Viljen til at ville elske hinanden kan heldigvis skabe evnen til at kunne. Men det kræver selvfølgelig en indsats.

Samtale skaber forståelse, som skaber kærlighed

Når du og din partner taler sammen om følelser og om hvordan I forstår og mærker det der sker, så får du chancen for at opleve, hvor forskelligt I nogen gange ser verden, og det kan forklare hvorfor din partner reagerer, som han eller hun gør.

Gennem den dybe samtale opstår empatien for og kærligheden til din partner og det forstærker igen lysten til at tale sammen og skabe et trygt bånd. Dette trygge bånd er grundstenen i de aller-bedste parforhold.

Når I hver især taler om det, der er vigtigt for jer, og oplever at blive lyttet til, så øges tilliden og trygheden i jeres forhold, og det skaber grobund for en dybere og mere holdbar forbindelse.

Når vi ikke taler sammen

Når mennesker i parforhold ikke taler sammen, så skyldes det ofte, at de ikke har oplevet at blive anerkendt og accepteret, som dem de er af den anden, de gange de har prøvet at give udtryk for sig selv.

Hvis du ved, at din kone bliver smadder sur, når du nævner dit brændende ønske om at rejse ud i verden, eller hvis du ved, at du bliver fejet af og ikke forstået af din mand, hvis du fortæller, hvordan du egentlig har det med jeres fælles datters valg af kæreste. Ja, så kan det føles meget nemmere at lade det ligge. Det fører jo alligevel ikke til noget og I bliver bare uvenner og det er utrygt og skadeligt for tilliden imellem jer.

Men når du ikke tager aktion på det, der har betydning for dig, og ikke lader det fylde i dialogen med din partner, så fjerner I jer langsomt og sikkert fra hinanden.

Og så går det galt! Når tilliden ryger, så tager kvaliteten i jeres forhold og kærligheden mellem jer skade.  Hvis I konsekvent undgår de svære samtaler, så ender I med at komme længere og længere væk fra hinanden.

Hvordan gør vi, når vi skal begynde at tale sammen igen?

Start med at overveje, hvordan du oplever, at det går, når du og din partner forsøger at tale sammen?

Prøv at tage tilløb til at give udtryk for DET overfor din partner. Det er et godt sted at starte dialogen.  At tale om vanskelighederne med at tale sammen. En Meta-dialog – en samtale om samtalen.

Måske vil du opleve, at du er bange for at tage fat på snakken. Og det er en god opmærksomhed at få. Måske er det  på grund af frygt for et dårligt udfald på samtalen, eller at du er bange for ikke at blive forstået. Så prøv at udtrykke det.  Måske kunne det lyde sådan her:

“Jeg vil rigtig gerne tale med dig om vores kommunikation. Jeg er blevet klar over, at jeg er holdt op med at tale med dig, fordi jeg er bange for, ikke at blive forstået. Men jeg har brug for, at vi kommer i gang med at tale mere med hinanden igen – jeg savner dialogen med dig. Vil du være med til det? Måske kan vi finde ud af, hvorfor vi er stoppet og hjælpes ad med at komme i gang med det igen?”

Et godt råd, når I taler sammen

Et rigtig godt råd, når I taler sammen om noget, der er vigtigt for dig eller din partner : Tal om dig selv og ikke om din partner.

Sig “jeg oplever”, “jeg synes”, “jeg kunne godt tænke mig..” og ikke “du gør”, “du synes”, “du er”.

Det første er ansvarligt og konflikt-reducerende, mens det andet er ansvarsfralæggende og konflikt-optrappende.

Tjek eksemplet i kursiv ovenfor, som eksempel på hvordan du skal formulere dig konflikt-nedtrappende.

Og husk at både du og din partner har ret til at tale om det, som har betydning for jer og til at have det sådan, som I har det. Og det er næsten helt sikkert, at I har det forskelligt.

Lyt til hinanden og støt op om din partners oplevelse af verden. Det er hans/ hendes oplevelse – ikke din.

Et andet godt råd, som et andet par jeg talte med for lidt siden havde haft gavn af var at lyd-optage deres samtale. Det kan man lære rigtig meget af.

Der er hjælp at hente!

Hvis det er svært at få hul på, eller hvis det går helt galt for jer, så få hjælp til det!

Gør det nu ! Tal sammen eller få hjælp til at komme i gang med det – det gælder lykken i dit forhold og i dit liv i det lange løb.

Held og lykke med det!

Vil du have flere gode råd til dit parforhold, så læs f.eks. også artiklen :  Parterapeutens bedste råd til et stærkt parforhold.

Skrevet af Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen.

Psykoterapi i København, lige ved Kgs.Nytorv og metroen.

 

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler