Utroskab koster

Fakta om utroskab

Utroskab og sidespring finder for det meste sted i 35-45 års alderen.

Utroskab er ved at være almindeligt udbredt i Danmark. En Gallupundersøgelse fra 2013 foretaget på 1030 personer viste at 27% svarede bekræftende på, om de nogensinde har været deres partner utro – lidt flere kvinder end mænd.

De fleste mennesker kender nogen i deres omgangskreds der har – eller har selv oplevet at være udsat for eller delagtig i utroskab. Vi kan vist roligt konkludere at det er ret så udbredt.

Typiske årsager til utroskab

Følgende årsager er de almindeligste forklaringer, der gives på utroskab:

 • At du keder dig i dit forhold, savner spænding og fornyelse
 • At du ikke føler dig set eller elsket af din partner?
 • At der er konflikter mellem jer, som I ikke får nye perspektiver på, fordi ingen af jer tør tage konfrontationen eller søge hjælp til det.
 • At der mangler sex i forholdet. Eller at presset og forventningerne også på det seksuelle område er for store.
 • At det opleves nemmere at supplere forholdet med krydderier udefra end at fixe det, der ikke virker indefra

Det kan virke som den nemmeste udvej lige nu at have en flirt eller en romance med uforpligtende sex kørende ved siden af. Det giver en tilfredsstillelse med det samme og så bliver det derhjemme måske bedre til at holde ud.

Men konsekvenserne, de er almindeligvis langt større, end de fleste forstiller sig, mens utroskaben står på.

Hvad utroskab koster:

 • Utroskab kan naturligvis koste dig dit ægteskab/parforhold
 • Det kan også få indflydelse på tilliden mellem dig og din partner, selv om I ender med at slå en streg over det og komme videre sammen.
 • Det sætter skår i relationen og dybden i dit forhold til din primære partner
 • Det skader dit renomme i omverden ( når det bliver opdaget og det gør det i en overvejende del af tilfældene før eller siden)
 • Det kan koste dig forholdet til og respekten fra dine børn.
 • Utroskab koster på dine børns trivsel , hvis forholdet til deres anden forældre lider skade.
 • Det medfører større risiko for at dine børn får vanskeligheder senere i livet i form af større risiko for selv at blive skilt, blive udsat for utroskab, større risiko for psykiske lidelser og større udsathed for alkoholmisbrug
 • Det kan koste dig en del af dine nuværende venskaber
 • Utroskab belaster sandsynligvis din selvrespekt. Ofte i form af skam og skyldfølelser overfor dem, der elsker dig og som du elsker eller engang elskede.
 • Utroskab kan lede til stress og depression og følelser af forladthed og tab både for dig og for den partner, du har svigtet
 • Det går ud over din økonomi og din partners økonomi. Det koster at være i konflikt og at skulle splitte et fælles liv ad og skabe to nye (ca. 200-250 tusinde kr. allerede det første år anslås det)
 • Utroskab kan koste dig forholdet til den, du var utro sammen med. Du forandrer dig gennem den krise et brudt forhold ofte forårsager, og så er du måske ikke så attraktiv længere
 • Utroskab kan med andre ord vende op og ned på alt i dit liv.
 • Overvej om det virkelig er det værd!

Chancerne for at komme gennem utroskab stiger med graden af åbenhed.

Alternativer til utroskab

Er der mon et alternativ, der er bedre end at være utro, og som kan give dig det samme?

Det er der! Måske synes du ikke lige umiddelbart at det er nær så “sexet”, men med omkostningerne ovenfor i erindring, skaber dette et langt bedre liv på den lange bane.

Metoden giver dig samtidig chancen for at tage et langt større ansvar for dit eget velbefindende på en måde, du også senere vil være bekendt.

Konflikthåndtering løbende

Det handler om at lære dig at løse de udfordringer, du møder i dit parforhold, løbende, når de opstår. At tage konflikten nu, før du gør noget dumt, frem for når skaden er sket og din utroskab opdages.

Du kan også tage konsekvensen og forlade det forhold du er i og fortsætte sammen med den, du er tiltrukket af. Det er også at tage ansvar for dig selv og dine handlinger.

Lær at stå ved dig selv på en værdig måde og at tage de snakke, der skal til. Vær aktiv medskaber af dit levende parforhold.

Vær dig omkostningerne ved utroskab bevidst og træf et bedre valg.

Får du brug for hjælp med det så sig til. Læs mere om personlig udvikling gennem Individuel psykoterapi her

De forhold der overlever utroskab

Undersøgelser har vist, at de forhold med utroskab, der har bedst chance for at overleve, er de forhold, hvor sidespringet er kortvarig og hvor synderen selv går til bekendelse.

De forhold der har de ringeste betingelser for overlevelse er forhold med langvarig utroskab, hvor den utro part enten afsløres af andre eller af den anden part i forholdet.

Det er ikke så mærkeligt, eftersom de 7 højest værdsatte egenskaber – det der vægter mest –  i et kærlighedsforhold (iflg. en  række undersøgelser blandt helt almindelige mennesker) er

Tillid
Omsorg
Ærlighed
Venskab
Respekt
Medfølelse
Forpligtelse

i nævnte rækkefølge. Altså at I kan stole på hinanden og vide, at den anden er der med sin omsorg og kærlighed, lige meget hvad.

Utroskab er et alvorligt brud mod alle disse dyder og når utroskaben ikke frivilligt indrømmes, forstærkes følelsen af bedrag hos den, som utroskaben går ud over.

Går du derimod selv til bekendelse, viser du ærlighed, tillid, respekt og påtager dig ansvaret for din handling. Det bringer jer allerede et skridt i den rigtige retning igen.

Utroskab er ikke en holdbar livsstrategi – Gør noget andet!

Der er meget andet, du kan gøre for at blive tilfreds i livet. Utroskab i det skjulte er ikke løsningen, hvis du vil kunne vedstå dig dine handlinger med stolthed.

Utroskab er yt – ansvar for egen trivsel er in !

Hvis du ønsker at blive i dit nuværende forhold, så vil jeg foreslå dig følgende:

Fortæl din kone/ mand/ kæreste, hvis du ikke er glad i jeres forhold. At der er et par ting I er nødt til at snakke igennem og finde fælles løsninger på.

Tag ansvar for dit behov og dine følelser og hjælp din partner med at gøre det samme for sig selv.

Tag ansvar for at arbejde med din egen trivsel og inddrag din partner, der hvor du har brug for dennes deltagelse. Arbejd sammen med din partner på at skabe et tillidsfuldt og fantastisk forhold, som I begge trives i.

Træf aftaler om, hvorvidt det for fremtiden er ok at have seksuelle forhold til andre end hinanden. Vil I eller vil I ikke tillade det i jeres forhold?

Er I enige om at tillade andre partnere, så er der jo ikke noget problem i at have sidespring. Masser af par lever i poly-amourøse forhold og trives med enigheden om det.

Og går det ikke at redde dit parforhold, ja så er den bedste løsning for jer begge måske at forlade hinanden. Det er langt bedre end at leve med en løgn og lades som om.

Husk på at græsset ikke altid er grønnere på den anden side, men derimod er grønnest, der hvor du vander det.

Få hjælp til dig selv, hvis du har været utro og gerne vil holde op med det.

Få hjælp til at få jeres forhold tilbage på sporet igen, hvis ulykken er sket eller er overhængende. Parterapi virker rigtig godt på forhold med utroskab.

Inspiration til denne artikel er bl.a. hentet fra diverse kilder på internettet, bl.a. fra © TNS Gallup for Berlingskes undersøgelse fra 2013, samt fra bogen “Kærlighed og parforhold under forskernes lup” af Thomas Nielsen.