Trænger din mand også til terapi ?

Psykoterapeut København :/, Personlig udvikling/Trænger din mand også til terapi ?

Skal din mand i terapi , hvis det står til dig ? Får han aldrig taget sig sammen selv?

Det kan godt være han er god til at få ordnet bilen, når den trænger, eller til at få bygget et nyt udhus. Måske er han god til at hjælpe vennerne, når de har brug for ham. Men når det kommer til ham selv og hans egen trivsel, og hans eget velbefindende, så kniber det lidt.

Han siger måske, at ham er der sgu ikke noget galt med. Han skal bare lige…- et eller andet, så bliver det hele meget bedre.

Har du sådan en mand?

Så finder du det måske nærliggende at skubbe lidt til ham og få ham til at indse, at han trænger til hjælp. Og hvis du presser ham hårdt nok, så gør han det nok også.

At få sin mand i terapi

Jeg har efterhånden haft en hel del mænd der er sendt i terapi af deres kone på besøg i min praksis.

Og jeg kan afsløre, at det altså er en rigtig dårlig ide at presse på, for at få sin mand i terapi!

Også selv om han i din optik trænger gevaldig meget til at forholde sig til sine mindre gode sider. “Det ville være så godt, hvis han blev lidt mere opmærksom på, hvad det er, han går og gør, eller hvorfor han har det sådan, som han har det” tænker du måske.

Og du har sikkert ret. Terapi kunne være så gavnligt for ham.

Og du vil bare gerne hjælpe ham til at indse det og derfor presser du på.

Det er bare i sidste ende ikke så godt! Desværre ! Og det er der flere grunde til:

Mænd, kærlighed og terapi

Rigtig mange mænd er meget anderledes end vi kvinder. Rigtig mange mænd holder forfærdelig meget af deres partner, på en måde vi kvinder slet ikke forstår. For det er nogen gange meget anderledes, end den måde vi kvinder holder forfærdelig meget af vores mænd på.

Nogle af mændene elsker deres kvinde så meget, at de er villige til at gå i terapi, hvis det er det, der skal til, for at gøre deres kone glad.

De krænger gerne deres sjæl ud for en vildt fremmed terapeut for deres kones kærligheds skyld.

Sådan nogle mænd har jeg også haft rigtig mange af i terapi. Skønne mandfolk! Virkelig gode, dejlige mænd.

De fortæller som regel allerede den første gang, de kommer hos mig, at deres kone syntes, de trængte til at få noget terapi. Allerede der bliver jeg lidt på vagt.

Når jeg spørger ind til, hvad de selv synes, de trænger til, så er det ikke terapi de nævner, men nogen gange “fred for alle de ting, jeg hele tiden skal gøre anderledes” eller, “at finde ud af, hvad det egentlig er, hun gerne vil have”, eller “at vi kunne have det lige så skide sjovt, som vi havde i begyndelsen af vores ægteskab”.

Det er alt sammen noget, der peger meget mere på parforholdet og relationerne i det, end det peger på manden selv.

Når jeg så går ham mere på klingen og siger at dette her forløb jo kommer til at handle meget om ham. Så ser mange mænd noget pressede ud. Det havde de ikke lige set komme.

Motivation er nøgleordet

Går din mand i terapi på kraftig opfordring fra dig, så er han nok mere optaget af at please dig end af motivation for at fordybe sig i sig selv. Han forsøger formentlig lidt halvhjertet at grave noget frem, som han da er lidt bekymret over ved sig selv, men har ikke rigtig lysten til at grave dybere i det, eller motivationen for det. Det mærkes ret nemt af en trænet terapeut.

Mange af disse mænd kommer ret mange gange (for deres kones skyld) og siger også, at det da er meget rart at tale om sig selv, nu de er her.

Men det er min påstand, at det ikke rykker noget særligt for dem. Selv om jeg gør mit bedste og de faktisk også gør deres bedste!

Der hvor der ikke er noget, kan man ikke grave noget frem, slet ikke når man dybest set ikke har lyst til at forandre sig, eller kan se behovet for det.

Læs evt. blogoplægget : ” Hvorfor virker psykoterapi “

Forskellen på de mænd der SKAL og de mænd der VIL

Der er masser af andre skønne mandfolk, der går i terapi. Som selv har fået ideen til det, fordi det virkelig brænder under dem. Mænd som har lyst, og trang til at kigge lidt på sig selv og finde en bedre måde at være i livet på. Med dem rykker terapien for alvor. Der giver det mening for både dem og for det arbejde de og jeg udfører sammen.

Men man kan simpelthen ikke gå i psykoterapi for nogen andres skyld. Ikke engang sin kones, hvor meget man end elsker hende.

Derfor ! Hvis din mand ikke selv får ideen til at få noget hjælp, selv om han ved gud ser ud til at trænge, så er mine 2 bedste råd:

1. Lad ham være ! Tag dig af dig selv, giv udtryk for din bekymring for ham (hvis du er bekymret for ham). Giv udtryk for dine behov og din lyst, eller det du savner. Men lad være med at sende din mand i terapi. Det virker ikke på ham i den situation !

2. Inviter din mand i terapi sammen med dig – altså i Parterapi  Og find sammen ud af igennem parterapien, hvad der trænger til at ændres for jer i jeres liv sammen. Det kan være at han i parterapiens forløb pludselig får lysten og behovet for at se lidt nærmere på noget i sig selv. Det sker faktisk ofte. Hvis han finder motivationen for egen-terapi, så er det nok fordi, der er et behov. Ellers ikke. Men det skal komme fra ham selv.

Held og lykke med ham ! – og med dig 😉

 

Skrevet af par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Psykoterapeut København    Medlem af Dansk Psykoterapeutforening

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.