Hvem er ansvarlig for din lykke?

Psykoterapeut København ://Hvem er ansvarlig for din lykke?

Hvem er ansvarlig for din lykke?

Er det din mand, eller dine børn? Eller din chef eller kollegerne?

Der er mange steder at placere skylden for, at dit liv ikke lever op til dine forventninger, men der er kun et sted, hvor ansvaret for din lykke i dag hører til og hvor det ligger trygt og godt. Og det er i dine egne hænder.

“Jamen, jeg har fået meget dårlige odds med mig i mit liv”. Det er sikkert sandt.

Jeg møder rigtig mange, der er startet i livet med virkelig ringe opbakning hjemmefra, med vold eller druk eller omsorgssvigt. Det er forfærdeligt at uskyldige børn skal opleve den slags og selvfølgelig påvirker det mennesker, også når de bliver voksne. Det er bare ikke nogen hjælp, hvis ikke fokus kan flyttes fra den måde at se sit liv på.

Hvis din barndom og opvækst har været sådan, så ligger der virkelig et stort stort stykke arbejde foran dig.

Din måde at være i dit liv på skaber din lykke

Det er hårdt men samtidig godt at få øjnene op for, at du kan skabe en forandring, hvis du sætter dig det for.

Det er helt sikkert at du gør noget, og træffer nogle valg nu og her, som understøtter dig og nogle som gør det modsatte. Det er de valg du kan ændre på, så dit liv idag ikke bliver som det var engang.

Du vælger hele tiden, bevidst eller ubevidst hvilket perspektiv, du vil se på verden med, og hvordan du vil behandle dig selv i hvert øjeblik nu som voksen.

Og dit valg af perspektiv og dine livsvalg er det, der skaber din trivsel i dag. De gør dig nedtrykt eller opløftet eller noget helt tredje hver dag, hele tiden.

Det kan være svært at erkende, og samtidig kan det være rigtig skønt, når det til fulde går op for dig  – hvor mærkeligt det end kan lyde – at opdage at det stort set kun er dig selv, der sætter dine begrænsninger i dit liv nu. Ikke dengang, hvor det hele startede og hvor du var afhængig af andre, men nu og her i dit voksne liv.

For så kan du nemlig ændre på det. Det kan også være virkelig hårdt at indse, for det efterlader dig meget alene om at træffe de rigtige valg og skabe en mening med dit liv. Og hvis dine forudsætninger for dette ikke er tilstede, så har du måske brug for hjælp. Men det er i sidste ende kun dig, der kan lave det om og opsøge den hjælp du har behov for.

Det er dig selv, der har besluttet de regler, som du lever efter, eller dig selv, der har valgt at beholde de regler og værdi-normer, som du fik med hjemmefra en gang. Det er dig, der kan skifte dem ud, hvis du bestemmer dig for det. Det er ikke nemt, men det kan lade sig gøre.

At arbejde med lykke i et terapeutisk forløb

Hvis du var klient hos mig, og du kom med et ønske om at få mere lykke i dit liv, så ville vi bl.a. beskæftige os med

  • hvad du oplever, at der er i vejen for din trivsel og lykke lige nu (årsagen til at du er kommet)
  • hvor du gerne ville befinde dig, hvis du selv kunne vælge
  • hvad det er, der gør, at du befinder dig her og ikke der, hvor du helst ville være
  • hvordan det føles at være dig nu og her – Hvad er nemt og hvad er svært
  • hvor den adfærd og opfattelse du lever efter, stammer fra
  • og hvad din egen mulighed er for at påvirke det, du oplever nu og her

Spørgsmål du måske kan have glæde af at overveje også selvom du ikke går i terapi.

Læs evt.også blogoplægget: Det er din skyld, at jeg bliver ked af det

Det du erkender, kan du gøre noget ved

Når du selv opdager, hvordan du skaber dit liv og din trivsel, så har du mulighed for at gøre noget ved det. Så ved du nemlig både, hvad det koster dig følelsesmæssigt at fortsætte med at have det, som du har nu, hvorfor du gør som du gør, og hvad du til gengæld kan vinde, hvis du ændrer det. Så er det meget sværere at vælge forkert.

Pludselig har du også redskaberne til at gøre noget nyt – de opstår nemlig, mens du opdager, hvordan du gør lige nu, hvad det koster dig at blive ved og hvordan du hellere vil gøre og hvordan det ville gavne dig. Og det er fantastisk.

Giver det mening?

Det er selvfølgelig ret irriterende at blive mindet om, at ansvaret er dit.Det ved jeg godt. Det synes jeg også, når det sker for mig.

Kom videre nu

stickman lykkeligMåske har du fået lyst til at begynde at arbejde med dit perspektiv og dine livsvalg på en ny måde, for at opnå et nyt resultat? 

Hvis du vil, kan du få hjælp til at komme i gang med det!

Du kan kontakte mig lige her og bestille en tid med det samme. Tag det første skridt i retning af at ændre din måde at være til på. Det påvirker din følelse af lykke. :o) Det lover jeg dig!

Du kan selvfølgelig også bare fortsætte, som du plejer. Det bestemmer du !

Vil du vide mere, så kan du læse om Psykoterapi her. Eller fordybe dig mere i emnet, ved at læse andre blogoplæg om personlig udvikling her.

 

 

By |2017-02-03T16:50:46+02:00januar 27th, 2016|Categories: Personlig udvikling|Tags: , , , |

Tilføj en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.