Julen er hjerternes fest – men ikke i alle familier

“Julen er hjerternes fest”. En dag hvor vi er sammen med alle dem, vi bedst kan lide. Det ligger ligesom i konceptet – Julen – at vi skal hygge os sammen. Men det skaber ofte store udfordringer, når virkeligheden ikke svarer overens med drømmen.

Forventningerne til dig i julen og til samværet med dem, du er i familie med kan godt gøre det hele lidt vanskeligt. Især hvis I har konflikter i familien.

Måske er det en trøst at vide, at du langt fra er alene om at synes, at det er lidt kompliceret.

Har du det svært med julen?

Jeg møder mange mennesker i min praksis i denne tid, som har det virkelig vanskeligt med julen. For nogen er en del af familien vanskelig at være i stue med, for andre er der svære beslutninger om, hvem der skal inviteres eller ikke og for hvis skyld, vi skal være sammen. Feks. ved skilsmisser eller konflikter med dele af den samlede familie.

Der er overvejelser om, hvorvidt vi kan undgå konfliktmateriale på denne ene hellige aften eller 3, hvor vi er “tvunget” til hyggeligt samvær.

Heldigvis er der også rigtig mange familier, der har det fantastisk hyggeligt med julen og så er det hele trods alt meget nemmere.

Må jeg give dig et godt råd, hvis du selv har det svært med den forestående jul og hjertelighed? Så læs videre!

Du kan selvfølgelig også vælge at “lade som om”. Lukke ned for dig selv og spille lykkelig for en aften, men det vil jeg nu nok ikke foreslå dig. Eller du kan vælge at blive væk og holde jul alene.

Begge dele kan nogen gange koste dig moralske tømmermænd dagene derpå.

Krig og fred og juletid

Min gode veninde, som jeg forleden havde en snak med om julen gjorde opmærksom på at soldater i krig  f.eks. under 1. verdenskrig nedlagde våbnene – holdt våbenstilstand –  i juledagene i 1914. Julesange gjaldede fra skyttegrav til skyttegrav. Soldaterne kravlede op af skyttegravene og fejrede julen sammen med fjenden. Vel vidende at igår og imorgen ville være en helt anden snak.

Alle soldaterne vidste, at der var krig og at de to fronter til dagligt var modstandere og bestemt ikke bedste venner. De vidste at imorgen slår vi måske hinanden ihjel igen. Men begge fronter lod våbnene falde denne ene aften og fejrede julen sammen. Glædede sig over det, de havde til fælles, religionen, varmen som samværet gav, et fællesskab omkring savnet af dem derhjemme, at de alle var mennesker og på mange måder så ens, også selv om de var i krig.  (Læs evt. Artikel fra Kristeligt Dagblad om krigen i Julen 1914)

Familietid og julefred

Og hvad betyder det så for dig og din jul?

Jo måske kan du også vælge – sammen med dem, du er i konflikt med – at enes om at tilbringe denne aften sammen og samles om de ting, I nu har til fælles – jeres børn f.eks. Uden at nogen af jer behøver at lades som om eller forlade jeres værdier, eller holdninger i øvrigt, men blot vælge, at denne aften skal have et andet fokus, end det fokus I vælger resten af tiden.

Det kan f.eks være vigtigt for børnene i familien at opleve fred. Børn kommer tit i klemme i familiekonflikter og må lide afsavn, enten når f.eks. mormor, eller farmor ikke er særligt velkommen hos mor og far, eller ved skilsmisse, hvor mor og far kun er tilstede hvert andet år og ikke kan være i stue sammen.  Husk at Julen er hjerternes fest. Nedlæg stridsøksen, sænk våbnene for en dag. I kan altid samle dem op igen imorgen.

Det var såmænd bare det ! Glædelig jul til dig og dine!

Vil du læse mere af lignende art, der handler om dig og alle os andre dødelige,  så følg med på bloggen her 

Eller har du brug for mere hjælp med dine familiekonflikter så kontakt mig her. Jeg holder til i København og tilbyder både Parterapi, Individuel terapi og Relationsterapi  fra min praksis ved Kgs. Nytorv.

 

 

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler