Kender du til at være i konflikt med familien? Det er hårdt, ikke?
Når der er konflikt og splittelse i vore nære relationer, så tærer det på kræfterne.
En masse sorg, vrede, bitterhed og andre svære følelser tager pladsen for alt det gode der kunne være.
Konflikterne i din familie handler måske om :
- Voksne søskende, der ikke kan enes og ikke føler sig hørt
- Mor og datter eller far og søn, der har svært ved at forstå og acceptere hinandens holdninger eller handlinger
- Far og mor der ikke forstår deres voksne børn og konstant ender i konflikt med disse
- Mormor eller farmor, som ikke får lov at have kontakt med børnebørnene, fordi svigerdatter og svigermor ikke kan forstå hinanden.
Det gør ondt på alle, når der er skår i familie-dynamikken. Ikke kun på de to, der er i konflikt med hinanden.
Det er bevist at mennesker dør tidligere i familier, hvor konfliktniveauet og splittelsen er højt. Det er stressfuldt og slidsomt at være i konflikt med sin familie.
Det ved jeg en hel masse om ! Jeg arbejder som Psykoterapeut bl.a. med fokus på kriseramte familier hvor alle er voksne, men dialogen forlængst er holdt op med at være det ( – voksen altså).
Voksne mennesker der går fejl af hinanden, misforstår eller fejlfortolker hinanden, lider alle sammen ved det. Der er ingen vindere.
Det behøver ikke være sådan
Øget pres og skænderier eller vigende adfærd plejer at være konsekvensen af konflikt i familien. Derfor skal der noget nyt på banen.
Inde fra konfliktfeltet, hvor I befinder jer ser det forståeligt nok meget uoverskueligt ud.
For en Relationsterapeut der er vant til at arbejde med konflikter i familier er fokus først og fremmest på at se det konfliktsystem, der er i gang og som de konfliktramte er del af.
Indefra er det svært – udefra er det enkelt
Når man sidder udenfor uvejret og kigger ind, som jeg gør som terapeut er det hurtigt meget klart, hvad der er på spil i en familie i konflikt.
I starten når jeg hjælper jer med at sætte ord på problemet, bliver stemningen som regel meget intens. Men ganske snart løsner det op for en fælles indsigt og dialog. Jeg hjælper jer til både at se og opleve problemet indefra og at træde lidt ud og se på det fra nye vinkler.
Jeg hjælper jer med at tale og lytte og reflektere og mærke efter. At se hinandens verdensbillede og at finde et nyt billede af relationen sammen.
Hvad hjælper, når der er konflikt i familien?:
Det er hjælpsomt at bryde den onde cirkel af gentagelser og skabe plads til nyt.
Når der er konflikt i familien er det gavnligt at få hjælp til:
- At opnå forståelse for egne reaktioner med baggrund i den fælles eller individuelle historie
- At få lov at reagere, som man ikke plejer at kunne få lov til i relationen (fordi man så bliver tysset på, talt ned til eller udelukket).
- At blive rummet af den anden og høre dennes tanker og reaktioner på det, man udtrykker
- At følelserne får lov at fylde der, hvor der engang ikke var plads til dem
Få hjælp til at stoppe jeres familie konflikt
Tag hinanden med i Relationsterapi og få hjælp til at løfte dialogen og synet på hinanden op på et nyt konstruktivt plan.
Som regel er 3-5 gange nok til at skabe et helt andet ståsted for jer og jeres relation.
I får chancen for at genfinde kærligheden og accepten og viljen til at se hinanden ordentligt. I får hjælp til at bygge et meget stærkere fundament sammen til gavn for hele familien.
Når I taler sammen uden for terapien, kan det være en stor hjælp, at hver part taler om sig selv og sine egne oplevelser:
– Jeg bliver så vred på dig nogen gange, mor. Især når jeg tror, at du ikke forstår mig. I stedet for: “Hvorfor er du altid så afvisende?” ( som mere handler om, hvad den anden gør forkert, end hvad du har brug for og hvad du mærker inden i dig).
– Når du taler sådan til mig som lige nu, så ved jeg ikke, hvad jeg skal gøre af mig selv, jeg bliver meget nervøs af det. I stedet for: “Så Tal dog ordentligt! Du råber altid af mig!”
Inviter til dialog og ikke til kamp.
Der findes kun kærlige handlinger
– Tænk på at alle handlinger i bund og grund har et kærligt sigte. Enten har de til hensigt at opnå kærlighed og forståelse eller at skabe/give kærlighed. At vi så ikke altid forstår kærligheden, når vi ser den, er en anden sag. Men hvis I har det for øje, så kan I tage meget vrede og irritation ud af ligningen. Tro på at den anden har en god intention.
Held og lykke med relationen. Sig til hvis I har brug for hjælp med konflikt i familien Kontakt mig her for terapi
Eller skriv til brevkassen og stil et spørgsmål om din relation, sådan som Lene har gjort her: Skal mormor have lov at passe min datter?