Stress rammer hver 4. dansker
“Hver 4. dansker bliver ramt af stress !” Sådan lød det på en avisforside for lidt tid siden.
Det er voldsomt mange!
Overskriften kunne godt indikere, at mennesker bliver ramt af stress i flæng og at ingen kan vide sig sikker.
Heldigvis er stress ikke en sygdom i den forstand, at det smitter (som Corona eller influenza), og uskyldige mennesker dermed kan risikere at blive ramt uden at vide det. Det er dog ikke mindre alvorligt af den grund.
Stress kan være livstruende, hvis det bliver ved! Mennesker dør af stress.
Men lad os slå fast, at stress ikke er noget, der rammer dig helt uforskyldt. Du har en vigtig andel i, at du bliver stress ramt.
Stress er faktisk i bund og grund og altovervejende dit eget ansvar.
Ja, jeg ved godt, at det er lige det skrappeste! Jeg skriver det ikke for at være tarvelig over for dig. Tværtimod!
Jeg håber at give dig et wake-up-call. For din stress forsvinder ikke, hvis du fortsætter med at kæmpe på samme måde, som du har gjort hidtil, ved at gøre mere og mere af det samme. Desværre ikke. Der skal noget andet til. Og det starter hos dig selv.
Kortvarig stress er en drivkraft – langvarig stress bliver enten til sygdom eller din alt for tidlige død ! Det er dit liv og dit ansvar.
Men hvad med chefens ansvar ?
At være leder og chef kræver både tekniske, strategiske og menneskelige egenskaber. Overordnet er det altid chefens ansvar at skabe rammer for trivsel på en arbejdsplads.
Det nytter bare ikke noget at vente på, at chefen opdager, at du ikke kan klare flere nye opgaver og mere ansvar, eller flere stramme deadlines eller uforudsigelige forandringer. Så længe du ikke siger fra, bliver det ved ! Sådan er det bare ! Jeg ved det. Jeg har selv været stress ramt og ser det ugentligt hos klienter i min praksis.
Din chef er sikkert hverken værre eller bedre end andre chefer. Han eller hun er bare ikke i dine sko og kan ikke mærke, hvornår du har fået nok. Men det kan du og derfor er det dit ansvar at handle på det!
Det kan være vanskeligt at komme fri, hvis først du er fanget ind i stress-hvirvlen, men det er stadig kun dig, der i sidste ende kan passe på dig og redde dig i land igen.
Den gode nyhed er, at det kan lade sig gøre at ændre sit stressmønster. Måske skal du have hjælp til at få øje på dit mønster og til at lære at gøre noget andet end nu.
Stress på arbejdspladsen
Hvis din stress har sammenhæng med dit arbejde, så har din arbejdsplads naturligvis et ansvar for at respektere dine grænser, når du sætter dem tydeligt. De må ikke forlange det urimelige, og arbejdstiden og arbejdsmængden og kravene i øvrigt skal hænge sammen.
Problemet er bare, at din arbejdsplads måske ikke engang er klar over, at byrden er større, end du kan håndtere. Måske fordi de bare er nogle slyngler og tyranner, der hvor du arbejder. Eller måske fordi, der er så meget andet, der fylder fokus på arbejdspladsen, end lige netop din personlige trivsel.
Du kan ikke gøre for at din krop og dit sind reagerer med en stress-reaktion. At den gør det er både naturligt og godt. Det er en naturlig overlevelsesmekanisme, når presset bliver for stort til de ressourcer du har.
Du kan derimod både gøre for og gøre noget ved, at du ikke lytter til din krops signaler og derfor ender med at blive syg af det.
Når du bliver syg af stress, så kan du sygemelde dig og når du bliver rask igen, kan du komme tilbage i den samme trædemølle, hvor intet eller næsten intet er ændret. Det er det, de fleste, der bliver alvorligt ramt af stress gør.
Så længe du accepterer at udsætte dig for stress og ikke lytter til dig selv, så bliver det ved. Sådan er det desværre.
(Læs også “Er du en af Europas gladeste medarbejdere?” mere om arbejdspladsens og dit ansvar).
Stress og grænser – privat og på job
Måske er det ikke arbejdsmængden, der stresser dig, men vilkårene, samværet med kollegerne, eller måske har din stress ikke spor med dit arbejde at gøre, men hænger sammen med din øvrige livssituation. Der er nemlig oftest et element af privat-relateret stress i de fleste stress sygemeldinger.
Det er ikke så mærkeligt, for vores måder at være i livet på, ændrer sig ikke, om vi er på job eller hjemme. Vi takler problemerne på den måde, vi har lært både i private situationer og på jobbet. Vi overser måske vores smerte/ubehag/grænser og affinder os med det urimelige alt for længe. Det gælder i så fald både på job og i privatlivet.
Vi har alle sammen grænser og de befinder sig forskellige steder. Det er os selv, der må lære vores grænser at kende, at respektere dem og værne om dem og at markere dem tydeligt, så andre forstår, hvor de er og kan respektere dem.
Hvis du ikke siger fra og markerer, at nu er din grænse nået, hvordan skulle andre så vide, at du ikke kan rumme mere nu?
At være stresset og lære af det
Jeg har selv prøvet at være rigtig stresset engang. At presse mig selv langt ud over, hvad jeg kunne holde til. Jeg troede at jeg bare lige skulle give den en tand mere, så løste alt sig og min arbejdsplads ville være meget gladere for mig.
Så jeg ved godt, at det er møg-svært at holde op med det, som stresser, fordi det i situationen kan føles så livsvigtigt at blive ved. Det er en del af vores naturlige reaktionsmønster ikke at give op midt i en kamp.
Derfor kan vi bilde os ind – og det er virkelig indbildning – at vi dør eller mister vores værdi, hvis vi stopper midt i kampen. I virkeligheden er det modsatte sandt. Du dør, hvis du ikke holder op med at stresse. Hver 4. af os er i risikozonen!
Og derfor er det også så vigtigt, at du ved, at usund stress først stopper, når du gør noget ved din indstilling til og respekt for dine egne grænser.
Lær at sige nej og sige fra. Drop det der med at gøre de andre tilfreds – det er nemlig en evig kamp, du kun kan tabe.
Er du ramt af stress og kan du ikke komme videre, så få hjælp
Få hjælp til at se nærmere på, hvorfor du ikke får sat din grænse og ikke respekterer den selv.
Kortvarig stress er en drivkraft – langvarig stress bliver enten til sygdom eller din alt for tidlige død ! Det er dit liv og dit ansvar.
Der er meget mere at sige om stress. Forstå hvad stress er og hvad formålet med den er fra naturens side – læs mere her: Stress.
Vil du have min professionelle hjælp til at få hul på din stress-cirkel, så kan du kontakte mig på tlf. 30 64 50 24 eller skrive til mig lige her.
Pas på dig selv så længe !
Var artiklen nyttig at læse, så del den meget gerne med andre. Måske kender du en, som har brug for et wake-up call, før det er for sent.