”Du kan ikke forlade et sted, før du har været der”.
Det siger næsten sig selv, at man ikke kan forlade et sted, hvor man ikke er eller har befundet sig. Men i denne her sammenhæng har det noget med følelser at gøre. Hvis du ikke vil have med din vrede at gøre, kan den være meget svær at slippe af med. Eller hvis du ikke har lyst til at mærke hvor krænket du er blevet af en relation du har befundet dig i, så følger oplevelsen med dig videre. Vi er nødt til at gennemleve vores følelser for at slippe af med dem igen.
Det ligger naturligt til mennesket at søge den nemmeste vej ud af vores udfordringer. At finde gærdets laveste punkt og springe over det der. Det er i mange sammenhænge rigtig smart. Det sparer både arbejde, besvær og energi og så er vi hurtigt videre.
Men når det drejer sig om følelser, så er det ikke den bedste måde.
At se bort fra sine følelser
Det kan nogen gange opleves nemmest at se bort fra vores besværlige følelser. At sige til os selv, at det bare er noget pjat, at det snart går over og at det også er meget bedre, hvis vi bare er glade og lader som ingenting.
Men altså …..- den går simpelthen ikke!
Jeg tror ikke på, at vi bare skal se på de lyse sider og alle fordelene og at livet så bliver meget nemmere. Vi kan ikke se bort fra mere end 2/3 af vores følelsesregister og tro, at så er alt godt.
At se bort fra og undlade at mærke vrede, frustration, irritation, sorg, misundelse, tristhed og had – den går ikke, for så har du nemlig aldrig besøgt det sted, som du forsøger at slippe væk fra.
Undgåelse af besværlige følelser og hvorfor det ikke duer
Hvis du er ked af det og undgår at tage dig af det, ved at undlade at mærke din ked-af-det’hed, så går den ikke over. Den forsvinder ikke, selv om du måske – lige nu og her – kan glemme dine følelser ved at tænke på noget andet.
Hvis det lykkes dig at undgå at tage dig af din sorg, så virker det nok, som om du klarede frisag. “Pyha! Det var da godt det forsvandt igen”. Men nej.
Følelser vi ikke tager os af, forsvinder ikke bare sådan. De tilføjer bare endnu et stykke brænde til stabelen af ophobede og indestængte følelser og en eller anden dag, risikerer du, at læsset vælter.
Jeg ved det, fordi jeg alt for tit ser det i min praksis som Psykoterapeut.
Når vi får for vane at overhøre os selv, så mister vi i længden kontakten til vores følelser og så kan vi gå rundt i mange år og tro at alt er fint uden at det er det. Det kan føre til generel mistrivsel, følelsesmæssig forladthed og tristhed og det kan i sidste ende forårsage både angst og depression.
Tjek ind i dine følelser
Så derfor: gå i kontakt med dig selv! Tjek efter hvordan du egentlig har det og lyt til dine følelser. Hvis ikke du skulle være det værd, så ved jeg sørme ikke, hvem der skulle.
Hvis du er ked af det, så mærk sorgen, gå ind i den og find ud af, hvordan den egentlig opleves og ser ud, og hvad den handler om. Sørg igennem og sæt gerne ord på sorgen sammen med en, du har tillid til eller på skrift. Tillad dine følelser at folde sig ud og at tale til dig.
Vi terapeuter kalder det “at være med det, der er”. Du kan også kalde det selvaccept eller egenomsorg. Følelser er ikke farlige – kun hvis du ikke lytter til dem, så bliver de nemlig ved – og ved – og ved at dukke op, og så forpester de i stedet dit liv.
Tag ansvar for dine følelser
Tag ansvar for dine følelser og hold af dig selv. Præcis som hvis du var et lille barn, som du havde ansvaret for.
Hvis du gør det – lader dine følelser se dagens lys, blive luftet igennem og taget vare på, – så vil du for hver gang opleve en lettere og lettere sindstilstand. Og så vil du vide, at du nu har været der og trygt kan forlade det sted igen. Måske vender det tilbage og så tager du bare en tur mere.
Til sidst er du blevet helt erfaren i at tage dig af dine følelser og har overlevet det masser af gange. Det bliver man stærk af. Det kan du have gavn af gennem resten af livet. Også når en i din nærhed får brug for en skulder hos en, der har prøvet det selv.
Skulle du få brug for min hjælp til dit arbejde med dig selv og dine følelser? Så fang mig her