“Gå aldrig på kompromis med dig selv”!
Det havde en af mine klienter hørt en kropsbehandler sige og det gentog hun så i min konsultation i går, hvor hun var i parterapi sammen med sin kæreste.
Og jeg er helt enig med den anden behandler – det var hendes kæreste i øvrigt også. For det er faktisk virkelig klogt!
Du skal ikke gå på kompromis med dig selv – aldrig nogensinde! Du skal altid have dig selv med i det, du gør.
Har du lært at gå på kompromis med dig selv?
De fleste af os lærer gennem vores opvækst, at vi skal være gode til at gå på kompromis – også med os selv og vores egne følelser, for at kunne begå os sammen med andre.
Måske har du fået at vide at ” Det skal du ikke tage dig af”, når noget gjorde dig ked af det.
Eller som min far sagde i den allerbedste mening og fordi han var sikker på, at det var det bedste man kunne: “Man skal kunne overgive sig”, hvilket betød (i min forståelse af det) “Man skal kunne opgive sig selv”.
“Men er det ikke en god ting at kunne gå på kompromis, være kompromissøgende og finde fælles løsninger”, vil du måske sige?
Og jo -det er det da! Bare ikke hvis det betyder, at du skal overgive eller opgive dig selv!
Der er nemlig forskel på at være kompromis søgende og at gå på kompromis med dig selv. Det er to forskellige ting.
Fælles løsninger er godt nok og at opnå enighed mellem to mennesker, der kommer hinanden i møde, fordi de finder en løsning som begge er ok med er også godt.
Men at gå på kompromis med sig selv er noget helt andet.
Det betyder nemlig at du trodser det, du mærker. At du går imod det, du inderst inde føler er det rigtige. Og det er ikke godt! Det går i sidste ende ud over din trivsel. Så lad være med det!
Eksempel
Lad os tage et eksempel:
Din partner har stor lyst til en gåtur / sex / at gå ud og danse sammen med dig lørdag aften.
Du mærker, at det har du faktisk absolut slet ikke lyst til i dag. I har været lidt på kant med hinanden hele dagen og du er stadig vred og såret og synes at han/hun er meget belastende at være sammen med, så intet af det din partner foreslår, har du lyst til lige nu.
Du bliver mødt med modargumentet om, at det ellers kan være en ret god måde at finde hinanden på igen.
Måske trodser du din indre stemme og det din krop fortæller dig, fordi din “gode” opdragelse har lært dig at det er godt at gå på kompromis med sig selv en gang i mellem.
Men hvis du accepterer imod din vilje, så fortæller du samtidig dig selv, at det er uden betydning, hvad du mærker og har lyst til.
Det der er vigtigt for dig, skal med andre ord ikke tages alvorligt.
Det er det samme som, at du ikke betyder noget og at du ikke holder af dig, siden du er helt ligeglad med, hvad du vil og ikke vil og hvordan du har det. Og sådan er det forhåbentlig ikke !?
Det er ikke desto mindre den besked, du sender til dig selv, når du ikke anerkender dine følelser og din lyst eller ulyst.
I længden skader det både dit selvværd og det ødelægger måske din kærlighed til din partner, fordi du ubevidst kommer til at sætte lighedstegn mellem samvær med din partner og tvang eller overgivelse mod din vilje.
Men i virkeligheden var det dig selv, der opgav det du mærkede til fordel for kompromisset.
Mærk efter
Alternativet til at gå på kompromis med dig selv er at blive god til at mærke efter og spørge dig selv: Hvordan har jeg det egentlig med det forslag? Jeg kan mærke, at det er i modstrid med min lyst lige nu. Og min partners argumenter,- hvordan har jeg det egentlig med dem? Hvad mærker jeg, når jeg hører det? Hvordan påvirker det min lyst? Har jeg brug for noget andet for overhovedet at have lyst til noget som helst sammen med ham/hende lige nu?
Tag dig selv alvorligt! Du er den eneste der ved, hvad der er godt for dig! Det ved din partner ikke, så regn ikke med, at han eller hun kan tage behørigt hensyn til dine følelser.
Måske har du brug for, at du og din partner lige taler hændelserne igennem, før du tager stilling. Så sig det: “Nej jeg har ikke lyst til “X”, men jeg har lyst til at tale med dig om “Y”- måske løser det op for noget og så kan det være, jeg får lyst, men lige nu har jeg det ikke”.
Hvis en snak løser det for dig og du får lyst til samværet med din partner efter det, så kan du acceptere uden at gå på kompromis med dig selv, for nu er lysten der jo og så er du i stand til – uden at miste dig selv – at komme din kærestes ønske i møde.
Hvis du derimod stadig ikke har lyst, så må du stå fast på det. Det gavner jer begge allermest i længden.
Har du også brug for at lære det? Så er det bl.a. det, du kan lære ved at gå i terapi.
Kontakt mig her, hvis jeg skal hjælpe dig. Du kan endda bestille en tid med det samme!
Skrevet af Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen.
Psykoterapi i København, lige ved Kgs.Nytorv og metroen.