Grænsesætning for begyndere

Er du god til at sætte grænser? At stå op for dig selv og sige “Så er det nok. Stop! – Det vil jeg ikke finde mig i”, når andre overskrider dine grænser?

Eller er du mere typen, der bliver overvældet og handlingslammet og ikke får sagt fra? Måske fordi du bliver i tvivl, om det måske alligevel også var lidt din egen skyld, at du blev grænseoverskredet?

Hvis ikke du er så god til at sætte og mærke dine grænser, så kan du lære det, hvis du vil!

Hvad vil det sige at sætte grænser?

Grænsesætning handler om, at kunne mærke, hvor din grænse går – hvornår noget bliver for meget og ikke længere er acceptabelt.  Det handler også om at respektere dig selv. Og det handler om, at du synes, at du er betydningsfuld nok til, at skulle tages alvorligt.

Der er mange steder, hvor grænsesætning kan være vanskeligt, især hvis du aldrig har lært det.

Vi kan ikke leve i god balance med os selv og vores omverden, hvis vi ikke kan sætte grænser. Måske klarer du det lige nu, men så kan du sikkert også mærke, at det ikke er godt for dig. Måske bliver der flere og flere sammenhænge, hvor du bliver grænseudfordret, måske gentager du et mønster, der bekræfter den historie, du er vokset op med.

Hvis du er opvokset med, at det du mærkede ikke blev taget alvorligt, men i stedet måske blev slået hen, som at “nu er du vist pivet”, eller “det kan ikke nytte noget – så må du bare tage dig sammen”, eller hvis dine forældre var mere optagne af deres egne grænser end af dine, og af hvad omverden mon ville tænke, så har du ikke lært at tage dig selv alvorligt med dine grænser og lært at markere dem.

I stedet har du lært, at det er andre mennesker (dine forældre f.eks.), der bestemmer, hvad der er acceptabelt for dig.

Tag dig selv alvorligt

Når du bliver voksen, så lever du videre med den overbevisning, at det er i orden at andre mennesker overskrider dine grænser. Og at det er fordi, du er pivet, eller ikke har nogen humor, at det føles ubehageligt.

Mennesker der har det svært med grænsesætning har også tit svært med at mærke sig selv og dermed svært ved at tage deres egen krops signaler alvorligt.

Hvis du har det sådan, så er det også svært at mærke, at du kan gøre noget for at ændre tilstanden.

Når dine grænser bliver overtrådt, så er det ofte fordi, du ikke har meddelt dem tydeligt nok til andre. Og når du ikke kender dine grænser, så er det svært at sætte dem og så kommer andre mennesker alt for let til at gøre dig fortræd, ked af det, såret, svigtet, fordi du ikke kan sige fra.

Og så går det galt, for så har du givet magten over dele af dit liv til andre og kender ikke dine egne muligheder for at ændre på situationen.

Hvordan ved du, når din grænse er nået?

Hvad er det for signaler der markerer hvornår din grænse er nået og som du kan blive meget bedre til at forholde dig til i tide?

I min praksis arbejder jeg med så mange mennesker, som har fået deres følelsesliv forkludret gennem, den måde de er blevet mødt og forstået gennem deres opvækst. Så mange mennesker, som ikke er trænede i at mærke kroppens signaler. For det er nemlig der, du skal starte, hvis du ikke kan mærke, hvad der er rigtigt for dig.

En følelse af uro, vrede, ked-af-det’hed eller utilpashed ved en situation er som regel et godt signal om, at din grænse er nået og på vej til at være overskredet.

Hvis du er opdraget til at være en artig dreng eller pige, hjælpsom, at gå i et med tapetet eller at være mere opmærksom på andre, end på dig selv, så er grænsesætning svært og så har du brug for at lytte ekstra godt efter, når din krop forsøger at meddele sig. Måske kan du kun fornemme en ulyst til eller en utilpashed i situationen.

Mærk efter

Det er på det punkt, du skal skærpe din opmærksomhed først. Øve dig i at mærke, hvad der sker inden i dig og anerkende din følelse, uanset hvordan den er. Den er nemlig et sandt udtryk for din tilstand i situationen og det skal du tage alvorligt. Uanset hvad du tror andre kunne mene om det. Det er nemlig helt uvigtigt, når du øver dig i at blive klar over dine grænser. Når du kender dem, kan du meget bedre sætte dem.

Din krop er ualmindelig klog – meget klogere end du tror! Den rummer de allerfleste svar på, hvad der er rigtigt for DIG frem for, hvad der er rigtigt for din mor eller far eller andre mennesker omkring dig.

Hvis du lærer at lytte indad, se indad og sanse indad i stedet for udad, så har du allerede alle svarene og koden til at forstå dig og til at blive bedre til grænsesætning.

Det tager tid at lære og det er ikke ubetinget nemt, men det kan gøres, hvis du vil!

Måske får du brug for lidt hjælp i starten, til lige at lære, hvordan du skal lytte og mærke og til at oversætte det, du mærker til noget, der giver den rigtige genklang i dig. Så siger du bare til!

Du kan fange mig her eller på telefon 30 64 50 24.

Læs mere om hvad jeg tilbyder her www.Open4change.dk

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler