Taler du ordentligt til dig selv?

indre stemme

Din indre stemme

Du skulle tage at lytte efter din indre stemme. Din indre dialog er nemlig uendelig betydningsfuld for, hvordan du har det med dig selv.

Eftersom alle mennesker har en indre stemme og eftersom den altid er til stede, så bliver den baggrundstapetet i din omgang med dig selv. Den får med andre ord stor betydnings for hvilket miljø, du skaber inden i dig.

Prøv at lægge mærke til, hvilken tone din indre stemme taler til dig i.

Er den venlig og opbakkende, kærlig og omsorgsfuld? Eller er det sådan en stemme, der fortæller dig, når du ikke lever op til dine egne Eller omverdens  forventninger?

Lyder den enten sådan her:

” Hvor var det godt gået! Mand du er sej”
” Hvor ser du dog dejlig ud i dag”

Eller mere i retning af sådan her:

”Se nu der, du kan da heller aldrig finde ud af noget”!
”Du har jo ikke noget som helst at byde ind med og i øvrigt er du død-trist at være sammen med”?

Kan du mærke hvilken forskel det gør for dig, om det er den ene eller den anden stemme, du lytter til?

Det håber jeg, du kan!

Din indre stemme påvirker din trivsel

En negativ kritisk indre stemmer er at sammenligne med et psykologisk benspænd. Det hindrer din utvungne væren og din sikre fremfærd i verden og det påvirker din trivsel Meget mere end du tror både nu og på længere sigt.
Den betyder meget mere, end hvordan andre mennesker taler til dig. Dem kan du flytte dig fra, det kan du ikke uden videre fra din indre dialog.

Din indre stemme har ikke noget liv, med mindre du giver den det. Og derfor er det også dig, der kan lave den om, når du bliver opmærksom på den.

Det første skridt i retning af at ændre din indre stemme til en mere kærlig version, er netop at blive opmærksom. Prøv at holde øje med den eller de stemmer, som du taler til dig selv med.

Det næste skridt er at begynde at ændre måden du taler til dig selv på. I det psykoterapeutiske arbejde med klienter i min praksis, har jeg bl.a. fokus på den indre dialog mine klienter fortæller om. Måden vi arbejder med kritiske indre stemmer i terapi kan du læse lidt mere om i den grønne boks på siden her.

Hvor kommer den indre stemme fra?

Med stor sandsynlighed har du indoptaget din kritiske indre stemme gennem din opvækst.

Børn er meget lærenemme og suger alt til sig, som de voksne omkring dem præsenterer både gennem ord og gennem handling. Børn lærer  livet at kende gennem de voksnes omgang med børnene. Det de voksne kan lide, er det, der ender med at fylde og det de voksne ikke kan lide, bliver af barnet langsomt udraderet af opførslen.

Hvis et lille barn fornemmer, at mor og far bliver ude af sig selv, når barnet f.eks. græder og ikke magter at håndtere barnets behov, så accepterer barnet dette som et væsentligt vilkår og så pakker barnet sit behov ad vejen, for at sikre sig de voksnes omsorg og kærlighed.

Barnet holder simpelthen op med at græde!

Det er nemlig langt vigtigere for det lille barns overlevelse at beholde mors og fars opmærksomhed, beskyttelse og kærlighed, end f.eks. at give udtryk for sine behov lige nu og her.

For at styre tilbageholdelsen af følelser og behov, installerer barnet en kritisk og (i overlevelsesmæssig forstand) hjælpsom stemme, der hjælper barnet med at holde sig tilbage, når behovet for at græde opstår.

Den stemme hjælper barnet så meget i opnåelsen af mors og fars kærlighed, at den bliver til fast inventar i barnets psyke. Det er den stemme, som du i dag kender som din indre kritiker/indre hjælper eller vejleder – alt efter hvilken form den har taget i dig.

Det er som regel hjælpsomt at vide, at der altid ligger kærlige intentioner bag den indre kritikers kritik. Meningen med kritikken eller vejledningen er at få dig til at opføre dig “ordentligt”, så du i dine egne og dine forældres øjne bliver værdig til andres kærlighed.

Men selv om intentionen er god nok, er effekten ofte nedbrydende. Den kritiske røst holder dig tilbage fra at leve i fred med dig selv.

Gentagelsestvang opretholder den indre kritiske stemme.

Nu hvor du formentlig er voksen, er der ikke den samme fare på færde længere. Du er ikke længere afhængig af dine forældres kærlighed for at overleve.

Alligevel bliver langt de fleste mennesker ved med at gøre det samme, som de altid har gjort.

Din underbevidsthed er lidt usmidig på dette område og ved ikke, at faren er drevet over, før du fortæller den det. Og det kan du bedst gøre ved at give din indre kritiker nogle nye erfaringer. Det er bl.a. det vi arbejder på i Psykoterapi og i det vi kalder “stolearbejde” (se igen afsnittet om gestaltterapeutisk stole-arbejde her på siden).

“Gestalt-Terapeutisk stolearbejde med din indre kritiker”

Forestil dig, at du kan tage din indre kritiker ud af dig og sætte den på sikker afstand i en stol overfor resten af dig.
Du kan kigge på den og prøve at danne et billede af, hvordan den ser ud og opleves. Det bliver muligt at føre en samtale mellem den kritiske røst og resten af dig.
Hvis du aldrig har prøvet det, så lyder det nok meget besynderligt!
Men det er utrolig virksomt og foregår under tryg guidning og er ofte en meget stor aha-oplevelse.
Det er både interessant og sundt at kigge på sig selv fra et lidt andet perspektiv en gang imellem.
Ved at få øje på den kritiske indre dialog, sådan som den giver sig udtryk i dag, kan vi arbejde undersøgende med den.
Lige som med en ydre kritiker, kan man ved at forstå hinanden tale sig til rette.
I processen guides du til at mærke efter, hvad der sker i dig, når ”den kritiske indre stemme” siger som den gør og hvordan det føles for den indre kritiker, når der svares tilbage.
Langsomt i samtalens løb sker der en forandring. Som regel falder begge personligheder til ro, i takt med at  gensidig forståelse indtræffer og det bliver tydeligt, hvor den kritiske stemme er opstået.
Ofte hører jeg : ”Det lyder fuldstændig som min far”, eller ”Præcis sådan følte jeg det også som barn”.

Afmontering af kritikeren

I den gestaltterapeutiske stole-øvelse taler den gamle kritiske stemme på den ene side med dig som voksent menneske på den anden side.
Du får gennem øvelen mulighed for at vise din indre kritiker, at du som voksen mand eller kvinde er et andet sted nu, end du var den gang, hvor den kritiske røst var nødvendig.
Når kritikeren (som jo også er dig) forstår og mærker, at resten af dig har andre strategier på plads, for at passe på dig, når du f.eks. bliver ked af det, så giver kritikeren i dig langsomt slip.
Du får mere plads til at være den, du er som hele dig med følelser og behov og hele baduljen. Du har lukket en gestalt – afsluttet en ufuldstændig oplevelse fra din opvækst og er begyndt at hele dig selv.
På den måde kan du arbejde både med din indre stemme og dit selvværd. Det er en god ide at opsøge hjælp til det!
Det er af gode grunde svært at spotte sine egen blinde pletter.
Indre stemme Billede: Terapeutisk arbejde med din indre kritiske stemme

Bliver du nysgerrig på dig selv? Og får du lyst til at komme til forståelse med din indre kritiker? Så kan du kontakte mig her og få hjælp.

Du kan læse mere om lavt selvværd her, eller få 5 gode råd til dit selvværd

Skrevet af Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen.

Psykoterapi i København, lige ved Kgs.Nytorv og metroen.

Forfatter: Anne-Marie Jensen

Par-og Psykoterapeut Anne-Marie Jensen. Uddannet Psykoterapeut i 2008. Medlem af Dansk Psykoterapeutforening. Udbyder individuel Psykoterapi, Parterapi og Relationsterapi. Arbejder bl.a. med samlivs- og kommunikations-udfordringer i parforhold. Og med selvværd, livskriser, stress, angst og problemer i forholdet til andre mennesker. Desuden uddannelse i Organisation og erhvervsøkonomi fra CBS. 17 års erfaring fra arbejde med Organisationsudvikling i roller som Human Ressources Konsulent og Supervisor i internationale virksomheder. Klienter er primært voksne mennesker, der ønsker udvikling og som formår at tage del i ansvaret for egen udvikling i terapiforløbet.

Andre blogartikler