Har du et stærkt selvværd, eller vil du rigtig gerne have det ?
Har du et stærkt selvværd ? Står du fast og er du tryg ved den, du er?
At opnå et stærkt og solidt selvværd kræver en indsats, men til gengæld er det det hele værd i sidste ende.
Processen dertil består af disse 5 trin, som er gode at få støtte til at gennemføre, f.eks. hos en Psykoterapeut:
Trin 1. Forstå dig selv
Trin 2. Lyt til dine tanker
Trin 3. Mærk dine følelser
Trin 4. Elsk dig selv
Trin 5. Vedligehold arbejdet
Trin 1. Forstå dig selv og dit selvværd.
Forståelse er vejen frem, og allerførst skal du forstå forskellen på selvværd og selvtillid. Der er væsentlig forskel på de to begreber, selvom de ofte anvendes i flæng.
Selvtillid er – sagt med få ord – tilliden til at du KAN noget.
Selvværd derimod er troen på, at du ER noget i dig selv, uden alt det, du kan. At du er værd at elske. Ene og alene fordi du er dig, med alle dine kvaliteter og mangler, gode og mindre gode egenskaber.
Dig og din selvtillid
Selvtillid skal du bruge til at føle dig sikker i din kunnen og tryg når du udfører forskellige handlinger.
At du ved, at du er god til at løbe, giver dig tillid til dine evner indenfor løb. Din viden om at du er god til at udføre dine arbejdsopgaver, øger din tillid til dine evner i dit job.
Din selvtillid – tilliden til dig selv og din kunnen vokser, når du styrker din kunnen.
Har du kun fokus på din selvtillid?
Måske har du indtil nu haft mest fokus på din selvtillid og ikke så meget på dit selvværd?
Måske har du gjort dig umage og trænet og forbedret din evne til at KUNNE.
Det har sikkert givet dig en følelse af at være succesfuld. Det har fået din selvtillid til at vokse.
Du høster sikkert respekt fra andre mennesker, for det du kan og det puster din selvtillid op. Vi mennesker trives med at vide, at vi kan ting. Og det hjælper også midlertidigt på selvværdet (på din egen vurdering af din værdi i verden).
Men selvtillid – uanset hvor god den er – kan ikke erstatte et stærkt selvværd på længere sigt.
Når stærkt selvværd erstattes med selvtillid
Hvis dit selvværd er lavt – hvis du ikke holder af og med dig selv – og du derfor trækker på din selvtillid, for at hente støtte i din kunnen, så svarer det til at bygge et stillads op omkring et skrøbeligt hus, for at holde det oprejst.
Uden stilladset ville huset falde sammen og bl.a. derfor er stilladset ( eller selvtilliden) vigtig, så længe huset eller du og dit selvværd er skrøbeligt.
Vi tror tit at selvtillid er nok. I mange kulturer er det yderst vigtigt – nærmest livs-vigtig at kunne præstere godt. Forældre lægger vægt på, hvor dygtige deres børn er og mange vokser op med troen på, at bare de bliver dygtige til at GØRE ting, så stiger deres værdi i verden.
På jagt efter anerkendelse
Måske higer du – som så mange andre mennesker – efter andres anerkendelse.
Men hvis du jagter anerkendelsen, livet igennem, så er du ude på et skråplan! Der er nemlig ikke nogen indre styrke i selvtilliden – Det er tomme kalorier.
Den anerkendelse du kan få af andre, svarer til at supplere stilladset omkring huset med en gang maling af ydermurene.
Måske tror du, at det sikrer huset mod at styrte sammen, hvis bare det er malet flot . Men når den første snestorm eller tordenbyge kommer, så krakelerer facaden. Og så er huset (og du) igen udsat.
Det samme er tilfældet med dit selvværd. Når du kommer i rigtige problemer og livet bliver svært for alvor, så er du alt for udsat, uden et stærkt selvværd. Selvtillid alene er ikke nok.
Men andres anerkendelse er da meget rar
Måske har du erfaret at ros og anerkendelse fra andre mennesker kan gøre dig glad og tryg nu og her? Og at det at se godt ud, eller være god til noget giver dig anerkendelse.
Det er rart at blive anerkendt! Men måske har du også erfaret, at det kun holder indtil næste gang, noget går skævt for dig.
Hvis du f.eks. mister dit job eller bliver uvenner med nogen, eller mislykkes med noget, så er dit selvværd forduftet som dug for solen og så mærker du igen en manglende evne til at trække dig selv op efter fiaskoen.
Godt selvværd er den bærende konstruktion
Et stærkt selvværd ville i analogien med huset svare til fundamentet og de bærende vægge i huset.
Hvis de indre strukturer i et hus, – såvel som i dig – er stærke og solide, så skal der temmelig meget til, før huset eller du vælter. Og derfor er det dit selvværd, der skal styrkes, for at du kan blive stærkere end nu.
Selvtilliden er altså det, du flasher for andre. Det du viser verden og som andre kan forholde sig til og vurdere, uden at kende dig.
Andre kan se, at vi er gode til at strikke, holde foredrag, træffe vigtige forretningsbeslutninger, cykle eller noget helt femte, men kun du ved, om du inderst inde føler dig noget værd.
Og for at blive rigtigt klar over det, skal du undersøge dit selvværd lidt nærmere. Det kommer vi til i næste trin.
Trin 2. Opnå et stærkt selvværd ! Lyt til din indre stemme og dine tanker!
- Lyt efter hvordan din indre stemme lyder, når du taler til dig selv (sådan en har vi allesammen).
- Lyt især efter din indre stemme, når du begår fejl , eller træffer valg, som går på tværs af andres eller dine egne forventninger til dig. Hvad siger du til dig selv? Lyder din indre stemme f.eks sådan her: “Se der kvajede du dig igen! Man kan da heller aldrig regne med dig! Tag dig dog sammen!”. Eller lyder den mere sådan her: “Godt forsøgt! Noget af det lykkedes faktisk. Prøv bare igen”.
- Undersøg også, om du tænker meget over, hvad andre synes og mener om dig og om du lader det få afgørende betydning for, hvordan du handler og for din trivsel? Jo mere følelsesmæssigt afhængig du er af andres meninger og vurderinger af dig, jo dårligere er dit selvværd sandsynligvis.
(Læs også: Lige om lidt opdager de, at jeg ikke duer! The fraud syndrome.)
Der er sikkert noget at arbejde med, men så kan det jo kun gå fremad.
Trin 3. Styrk dit selvværd ! Mærk efter.
- Læg mærke til din krops reaktioner i forskellige sammenhænge i din dagligdag
- Mærk efter hvordan det egentlig føles at være dig.
- Øv dig i at være i kontakt med dine følelser på en ikke-fordømmende måde, men med accept af, at det er sådan, du har det lige nu. Mindfulness og meditationsøvelser kan være en god hjælp. (feks. via Headspace-app’en der indeholder guidede meditationer)
- Læg også mærke til, hvordan det påvirker dig at være i bestemte situationer. Tag det alvorligt. Kend dine grænser (Læs også: Så er det nok! – Noget om grænsesætning.)
- Læg mærke til hvordan din følte fornemmelse er, både når du lykkes og når du ikke rigtig lykkes med det, du gør?
- Læg mærke til, hvad der ”bygger dig op” og hvad der ”river dig ned”, for nu at blive i hus-terminologien.
Kan du holde fast i dig selv og føle dig ok i de allerfleste sammenhænge? Eller er der mange mennesker og situationer, du undgår, fordi du ikke kan føle dig ok sammen med dem?
Øv dig i at vælge det til, som støtter dig og vælge det fra, der ikke gør. Og lad så være med at dømme dig selv, når du laver fejl.
Hvis du har en følelse af, at du ikke bliver behandlet nænsomt og omsorgsfuldt af dig selv, så har du fat i roden af problemet. Det er der ændringen skal foretages. I dit forhold til dig selv, for at du i sidste ende kan få et godt og stærkt selvværd.
Det kræver fokus og opmærksomhed.
Trin 4. Elsk dig selv – Det er kernen i et stærkt selvværd
Nu bliver det lidt sværere. For det her er du sikkert ikke så vant til, hvis dit selvværd er lavt.
Du skal til at holde med dig selv nu! Holde af dig og blive din egen stærkeste forkæmper og støtte. Elske dig selv faktisk.
Du skal til at tro på dig selv og på dit værd. Det vil styrke og opbygge dit selvværd. Det er helt essentielt for at få et solidt og stærkt selvværd, at du selv synes, at du er værd at holde af. At du kan lide dig !
Og hvordan begynder man så at elske sig selv, når man nu faktisk ikke elsker sig selv lige nu, vil du måske spørge?
Det gør du IKKE ved at: ”Tro at du kan noget og at det er lig med din værdi” og heller ikke ved at “lade som om du holder af sig selv”,
Du skal derimod:
- Øve dig i at mærke efter, hvordan du har det og stole på, at det du mærker er sandt.
- At det du mærker fortjener at blive taget alvorligt – at det er sandt og rigtigt for dig at lytte til dig selv.
- Du skal tro på at din egen krop og din egen hjerne godt ved, hvad du har bedst af.
Og så skal du i højere og højere grad behandle dig selv lige så respektfuldt, som du behandler andre du holder af.
Bring dig i overensstemmelse med dig selv
Anerkend dig selv for alt, hvad du mærker inden i dig. Anerkend dig også, når det er svært at være dig. Gør det ved at sige til dig selv “Lige nu er det godt nok svært at være mig – det er så svært at befinde mig lige her på dette svære sted i mit liv. Hvor er det godt, at jeg lægger mærke til det”.
Du skal ikke ændre din tilstand, men bare være sammen med dig i den følelse, du har.
Bliv enig med dig selv om, at det, du mærker er rigtigt for dig! Prøv det lige næste gang, du er udfordret på dit selvværd!
Og mærk så, hvordan det føles at acceptere dig, fremfor at skælde dig ud.
Læg mærke til din krops reaktion på din kærlighed til dig. Seriøst ! Prøv det lige!……
Det er meget vigtigere med respekten for dig selv og dine følelser end ALT andet i verden.
Mærk hvordan du har det og hvad dit behov er! Accepter det med rummelighed og omsorg for dig selv. Det er nemlig kærlighed!
Uanset hvad andre måtte mene eller tænke, eller hvordan andre ville have det i din situation. For dig er det sådan, det føles og det er sandheden om dig.
Øv dig i god omgang med dig selv
- Handl i situationen, efter det som støtter dig bedst. Du kan med fordel øve dig i det.
- Bliv god til at gøre det, som du synes om.
- Start i det små, f.eks. med det du spiser, eller ikke spiser, det du køber eller ikke køber. Eller med det du deltager i eller vælger ikke at deltage i. Vælg til og fra efter dit behov
- Anerkend dig selv for dine valg.
Det kommer langsomt til at ændre dine tanker om dig selv, når du støtter og anerkender dig selv og det påvirker også din indre stemme hen ad vejen. Til sidst vil du også kunne sige, at du har et stærkt selvværd og mærke, at det er rigtigt.
Et quick fix til stærkt selvværd
….findes ikke, desværre. Men du kan speede processen lidt op ved at supplere med aktivt at ændre din indre stemme.
Mind dig selv om, hver gang den gamle kritiske røst kommer på banen med selv-kritik, at supplere den med en mod-røst, der taler din sag og som anerkender dine valg.
Den kritiske røst siger måske: “Jeg er simpelthen ikke god nok, nu er der da ingen, der kan lide mig”.
Den nye positive stemme siger: “Stop lige! Det passer jo ikke ! Det er ikke sandt, at ingen kan lide mig ! Jeg kan lide mig- og jeg bliver bedre til det dag for dag!”
I starten er det måske kunstigt, men du vænner dig til det. Og det bedste er, at det også virker !
Trin 5. Vedligehold dit selvværd
Det 5. trin er en livslang opgave, med større eller mindre indsats og fokus gennem tiden. Jo bedre du har udført de 4 foregående trin, jo mindre indsats behøver du at lægge her.
Hvis dit selvværd er lavt og det er det formentlig, hvis du har bevaret interessen og læst med så langt, så er du oprindeligt ”programmeret” gennem din opvækst til at tro, at du ikke er værd at elske, sådan rigtigt.
Når du er ”programmeret” eller opdraget på den måde, vil det ofte komme til at spille dig et puds, fordi det er så grundlæggende en del af din selvopfattelse. Og derfor skal du være opmærksom på dit selvværd løbende.
Hold øje med dine tanker og følelser i kritiske situationer og bliv ved at hjælpe dig selv til at overkomme vanskeligheder, ved at udvise empati, selvomsorg og accept.
”Enhver er sin egen lykkes smed” – det passer også her. Ingen andre kan give dig et stærkt selvværd. Det kan kun du.
Opsamling
Jeg gætter på, at du på dette tidspunkt har forstået, hvad selvværd er (Trin 1). Du har prøvet at lytte til din indre stemme og dine tanker (Trin 2) og måske har du også prøvet at mærke efter, hvordan du egentlig har det (Trin 3).
Så nu er du allerede godt i gang med at arbejde dig i retning af et stærkt selvværd.
Så mangler du kun at gøre det igen og igen og at begynde på at blive din egen bedste ven og virkelig komme til at elske dig selv (Trin 4).
Det tager lidt tid, men pludselig en dag vil du bemærke, at du er der. Og så gælder det bare om at blive ved at vedligeholde og styrke dit selvværd (Trin 5)
Få hjælp hvis det er for svært
Husk at – som i alle andre forhold i livet, – kan du række ud og søge hjælp, hvis det bliver for svært at klare selv.
Det vil faktisk også styrke dit selvværd, fordi du dermed viser dig selv, at du er indsatsen værd.
Har du brug for min hjælp med dit selvværdsarbejde, så kan du kontakte mig her.
Hvis du syntes om artiklen, så tilkendegiv det gerne ved at ‘like’ eller dele artiklen, så andre kan få glæde af den.
Følgende artikler kan måske også være relevante for dig:
Lavt selvværd (Åbner i en ny browserfane)
Lige om lidt opdager de, at jeg ikke duer! The fraud syndrome. (Åbner i en ny browserfane)
Jeg har klinik tæt på Kongens Nytorv i København – på Hovedvagtsgade nr. 6, 1. th. Der arbejder jeg med psykoterapi og parterapi for en masse mennesker, der kæmper med lavt selvværd og med kærligheden til sig selv og hinanden. Du er velkommen, hvis du også trænger til en hjælpende hånd.